Economia

El govern espanyol estudia eliminar la deducció dels 400 euros l’any que ve

L’executiu anuncia que pot suprimir la rebaixa de l’IRPF després de dos anys d’implantar-la. La pressió fiscal a l’Estat espanyol, per sota de la mitjana europea

Carlos Ocaña, el secretari d’Estat d’Hisenda i Pressupostos, no va descartar ahir la possibilitat que el govern central elimini la deducció de 400 d’euros en l’IRPF de l’any 2010, tot i que va rebutjar la possibilitat d’efectuar més pujades d’impostos en el que queda d’aquest any.

“Per a aquest any no esperem cap altra pujada d’impostos”, va assegurar Ocaña abans de comparèixer en la comissió d’economia i hisenda del Senat. Sobre si les marques de tabac han aprofitat l’última pujada d’impostos especials per fer pujades de preus més grans, Ocaña va recordar que el govern no entra a valorar aquest tipus de decisions. “Nosaltres simplement fixem els impostos i les empreses fixen els preus”, va explicar.

Moltes desviacions

El secretari d’Hisenda va recordar que “la intensa desacceleració” registrada el primer trimestre d’aquest any s’ha notat “moltíssim” en els comptes públics i ha provocat uns resultats pitjors del que es va avançar en els pressupostos. Segons Ocaña, la meitat de la desviació correspon a les decisions adoptades pel govern central per fer front a la crisi econòmica, per garantir la cobertura de les persones desocupades o facilitant la liquiditat, per exemple.

El secretari d’Estat d’Hisenda i Pressupostos va declarar que l’últim crèdit extraordinari de 17.000 milions per al Servei Públic d’Ocupació Estatal podrà fer front a la despesa de desocupació fins al pròxim 31 de desembre.

Recaptació extra
D’altra banda, el govern estima que l’efecte a l’Estat espanyol de la directiva europea de serveis –coneguda com a directiva Bolkenstein– permetrà augmentar els ingressos públics prop de 5.593 milions d’euros, d’acord amb el creixement previst de l’1,2% del PIB, en un termini d’entre tres i tres anys i mig.

Segons la memòria econòmica on s’expliquen aquestes xifres, i que acompanya el projecte de llei òmnibus que modificarà 47 normes per adaptar-se a la nova directiva europea, aquests prop de 5,5 milions d’euros es repartiran entre l’administració general de l’Estat, les comunitats autònomes i la resta d’administracions públiques en uns percentatges encara per decidir.

Els impostos, a Europa
El pes dels impostos sobre el PIB a l’Estat espanyol es va situar el 2007 en el 37,1%, mentre que a l’eurozona va representar un 40,4%, i a l’Europa dels Vint-i-set un 39,8%, segons va desvelar ahir l’oficina d’estadística comunitària Eurostat.

En definitiva, la pressió fiscal de l’Estat espanyol se situa 3,3 punts per sota de la mitjana de l’eurozona –Bèlgica, Alemanya, Irlanda, Grècia, França, Itàlia, Xipre, Luxemburg, Malta, Holanda, Àustria, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia i Finlàndia– i 2,7 punts per sota de la mitjana de la Unió Europea, tot i havent superat el 2007 la xifra del 2006 en sis dècimes.

Els impostos sobre el capital es van situar a l’Estat espanyol en el 42,4%, el quart lloc, per darrere de Xipre (50,5%), Dinamarca (44,9%) i Regne Unit (42,7%). En canvi els impostos sobre el consum van resultar ser els segons més baixos de la UE i es van situar en el 15,9%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora