Economia

Els promotors s’atribueixen més suport que alguns partits

La coordinadora dóna per superada la prova de la tercera onada i destaca el repte de dur la consulta a les capitals

Els coordinadors del procés de consulta del 25 d’abril van posar ahir punt final a mesos de feina pel territori intentant mobilitzar al màxim els 211 municipis cridats a les urnes. Els resultats són agredolços, marcats per una participació baixa en les grans ciutats però amb un sí incontestable i un històric de gairebé 500.000 vots. Tot plegat va portar els promotors, capitanejats pel diputat d’Esquerra Republicana Uriel Bertran, a donar per superada la prova d’aquesta tercera onada i a anunciar que posaran tota la carn a la graella per dur a Barcelona la consulta independentista.

“Tenim més suport que quatre dels sis partits que són al Parlament”, va avisar Bertran des de la central de dades a la Casa de Lectura de Reus, fent referència a totes les formacions de la cambra llevat de CiU i el PSC. “La xifra fa vertigen”, va declarar en al·lusió al prop de mig milió de vots emesos. Els responsables també s’agafen al percentatge sobre el cens que suma les tres onades, un 22%, per exhibir un somriure. “Ens felicitem per l’èxit. Estem dibuixant un nou horitzó, que no és el de l’Estatut ni tampoc el del Tribunal Constitucional, sinó el del dret a l’autodeterminació”.

Les grans ciutats
La previsible retallada del TC sobre l’Estatut o la no sentència de fa dues setmanes s’apuntaven com a factors determinants en els índexs de participació, una dada que finalment ha quedat desinflada, com els mateixos organitzadors han anat dient els últims dies. “El nou consens del catalanisme ja no és l’Estatut, ni el que pugui dir el Constitucional, sinó exercir el dret a l’autodeterminació”.

L’anàlisi de les dades situa les capitals i les ciutats grans com l’element que ha fet punxar les dades de participació. Els responsables de la coordinadora ho van justificar ahir per la dificultat “per arribar a tota la ciutadania i mobilitzar-la” allà on hi ha més diversificació (Girona, 21,4%; Lleida 8,2%; Reus 14,7%, per exemple). Però aquest factor no va fer afluixar els promotors, més aviat al contrari. “Ara ja no ens fa cap por portar la consulta a la capital del país”, va manifestar Bertran en la compareixença en què es van detallar els resultats de la jornada, en què només es va poder analitzar l’escrutini del 75%. Amb una participació del 20,2% dels ciutadans cridats a les urnes, el sí a la independència va obtenir el 92,16% dels vots. “El sí genera més consens polític que la majoria de partits”, va resumir Bertran en nom de la coordinadora.

Estudi previ
Segons van explicar els organitzadors, un estudi realitzat per ells mateixos deixava la participació en el 16,48%. A Reus, per exemple, li atorgava el 8,1% de participació, mentre que en va obtenir el 14,7%. El fet d’haver superat les expectatives reflectides en l’estudi també va donar ales als promotors, que volen començar a treballar en la cita de Barcelona, el 10 d’abril del 2011, en plena campanya de les eleccions municipals. El Centre de Lectura de Reus es va convertir en la seu logística de la coordinadora, que hi va centralitzar les dades i hi va fer les compareixences per explicar els resultats. Durant tot el dia hi va haver molta animació i cares conegudes, com la del president del Parlament, Ernest Benach.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.