Economia

Les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu insistiran a Madrid que la fusió és només una de les opcions

A la reunió del Banc d'Espanya de demà hi assistiran els directors generals de les tres entitats. Manresa no confirma ni desmenteix la seva presència

“La fusió és només una de les moltes possibilitats que s'estan començant a parlar, però en cap cas ningú no pot donar per feta aquesta operació. Tot just estem començant a realitzar els primers estudis. No hi ha res decidit. Contemplem també, al mateix nivell, les opcions d'una plataforma tecnològica conjunta, la creació de centres operatius compartits, el desenvolupament de sistemes integrats i l'opció de fer emissions conjuntes”, expliquen fonts de Caixa Sabadell a l'AVUI.CAT. De fet, aquest serà l'argumentari que demà defensarà el director general d'entitat vallesana, Jordi Mestre, davant el Banc d'Espanya, que rebrà els directors generals de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu a partir de les 10 del matí. També hi seran presents Enric Mata i Dídac Herrero. Sobre l'assistència del director general de Caixa Manresa, que també ha participat de les converses, l'entitat del Bages no ha volgut confirmar ni desmentir si Feliu Formosa viatjarà demà a Madrid.

Encara no s'han repartit càrrecs
Sigui com sigui, les tres entitats coincideixen a assenyalar que, contràriament a allò que han publicat alguns diaris, “les converses són encara inicials, i no hi ha res decidit sobre quina mena de col·laboració s'establirà entre les entitats, i encara molt menys la persona que suposadament se situaria al capdavant”. S'havia especulat amb Jordi Mestre, tenint en compte que Caixa Sabadell és l'entitat més gran de les quatre implicades, però fonts de l'entitat han deixat clar que “en cap cas les converses es troben en el punt de tractar aquesta qüestió”.

Caixa Sabadell també ha negat que divendres es comuniqués la fusió als treballadors: “No hi ha res de què informar, no hi ha res tancat en absolut. Senzillament se'ls va donar explicacions de la notícia que apareixia a la premsa, confirmant que efectivament hi ha contactes amb d'altres entitats”. Des de Caixa Manlleu també es ratifica que només s'ha informat els empleats d'aquests contactes, però que en cap cas s'ha donat per feta la fusió ni s'ha parlat de les possibles conseqüències laborals. Caixa Manlleu ni tan sols s'ha celebrat un consell d'administració, a l'espera que avancin les negociacions en un sentit o altre. Aquesta entitat sempre ha fet una aposta per la col·laboració en qüestions tecnològiques i de serveis comuns amb d'altres entitats, i aquesta seria la seva primera aposta abans que la fusió.

Domini vallesà en les converses
Fonts de les entitats també han confirmat que les converses es van iniciar tot just fa un parell de mesos, per tant, després que les caixes d'estalvi catalanes presentessin els seus resultats de l'exercici 2008. Aleshores, al mes de febrer, les quatre entitats implicades en aquesta qüestió van negar qualsevol contacte en aquest sentit i van deixar clar que la fusió no apareixia en les seves agendes. Després, però, probablement propiciat pels diversos actes de commemoració del 150è aniversari de Caixa Sabadell, es van succeir les trobades informals entre directius. Entre aquests, els directors de Caixa Sabadell i Caixa Terrassa haurien estat els principals impulsors de la ronda de contactes amb totes les entitats de Catalunya, si bé finalment només Caixa Manlleu i Caixa Manresa s'ha mostrat sensibles a establir marcs de col·laboració.

Una comissió no polititzada
Demà dimarts, a partir de les 10h el Banc d'Espanya celebra la comissió executiva. És força probable que sigui aleshores quan els directors generals de les entitats catalanes citades exposin els seus primers estudis, amb la intenció que l'organisme de control del sistema bancari espanyol emeti una valoració sobre les possibilitats que exploren les caixes, des de la fusió fins a la col·laboració en àmbits concrets per a estalviar costos. A les 12h hi ha prevista una reunió del consell de govern, en què es tractaran qüestions relacionades amb el nou fons de recapitalització, i probablement, també s'informarà els consellers del BE de la conversa mantinguda amb els directius catalans.

La intenció del Banc d'Espanya és que en els informes que realitzi aquesta entitat per donar el seu parer sobre una hipotètica fusió no hi participin consellers del Banc d'Espanya, que són nomenats pels partits polítics, sinó per quatre directors generals de perfil tècnic i el president, Miguel Ángel Fernández Ordóñez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.