Economia

El nombre de famílies que han deixat de pagar els deutes creix un 59% en un any

338 empreses catalanes han presentat concurs de creditors durant el primer trimestre de l'any. Catalunya concentra una quarta part dels procediments concursals de l'Estat

El nombre de famílies que han deixat de pagar els seus deutes ha crescut un 59,09 per cent en un any. Durant aquest primer trimestre del 2009, 35 famílies han presentat un concurs de creditors, l'antiga suspensió de pagaments, tretze més que en el mateix període de l'any passat. De fet, durant aquests tres primers mesos les famílies que no han pogut fer front als seus pagaments representa la meitat del total de les que ho van fer durant tot el 2008.

Pel que fa a les empreses, a Catalunya hi ha hagut 338 empreses s'han declarat en concurs de creditors en el primer trimestre d'aquest any (74 més que en l'últim trimestre del 2008), cosa que situa la comunitat al capdavant de l'Estat en nombre de procediments concursals, en concentrar prop d'una quarta part del total, que és de 1.558.

Segons l'Estadística del Procediment Concursal publicada aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la majoria dels 373 concursos d'empreses i famílies presentades a Catalunya són voluntaris, mentre que els nou restants són de tipus necessari, és a dir, instats per creditors.

Rècord històric a l'Estat
A l'Estat, el nombre d'empreses i persones que s'han declarat en concurs de creditors ha marcat un rècord en el primer trimestre de l'any en ascendir a 1.558, gairebé quatre vegades més que en el mateix període del 2008 (un 266,6%) i el 44% més que en el trimestre anterior.

L'estadística revela que el nombre de ciutadans insolvents s'ha triplicat en variació interanual (ha crescut un 203%), fins a arribar als 200, mentre que les empreses i autònoms en concurs de creditors han augmentat un 278,3%, fins a 1.358.

En aquesta evolució no es reflecteix l'impacte de la reforma de la llei concursal, la que s'aplica als procediments d'insolvència, que va ser aprovada pel govern espanyol el 27 de març passat i que va entrar en vigor l'1 d'abril, amb l'objectiu de recolzar les empreses viables i frenar la presentació de concursos de creditors, que van ascendir al rècord de 2.902 el 2008.

Com en trimestres anteriors, el sector de la construcció i de la promoció immobiliària torna a encapçalar el nombre d'insolvències, en registrar el 35% del total (un total de 475).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.