Economia

L’atur ens dóna treva

Catalunya comptabilitza 20.800 desocupats menys durant el segon trimestre d’aquest any

El nombre de desocupats va disminuir a Catalunya en 20.800 persones el segon trimestre d’aquest any. Alhora, però, es van destruir 40.600 llocs de treball i la xifra de població ocupada va quedar en 3.189.600 persones. La població activa va baixar en 61.400 persones, dada molt preocupant perquè es tracta de població en edat per treballar però que voluntàriament s’han autoexclòs del mercat laboral. Les causes són molt variades, però a qualsevol d’elles s’hi suma la desesperació d’aquells que voldrien treballar i ja no es veuen amb capacitat per trobar una feina en la conjuntura de recessió que ens envolta.

La consellera de Treball, Mar Serna, va explicar ahir el resultat de l’Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al segons trimestre d’aquest any, i va assenyalar que les dades del primer trimestre “no són dolentes”, i que es veu una certa tendència a l’estabilització respecte al primer trimestre. El cert és que l’atur sembla donar una petita treva a Catalunya.

Prudència
Tanmateix, Serna va manifestar que calia ser “prudents”, estar “alerta” i atents a com evolucionen el tercer i el quart trimestres de l’any per tal de veure si la treva es pot passar a denominar tendència.

L’atur a Catalunya ha baixat, doncs, fins a les 601.900 persones i la taxa se situa en el 15,8 per cent de la població activa, vuit punts per sobre de la de fa un any. Per al professor de finances de l’escola de negocis Esade Robert Tornabell, “hi ha una dada clara, i és que si de la xifra de nous ocupats se n’extreuen les contractacions en el sector serveis, per qüestions d’estacionalitat, encara s’observa un descens del nombre de desocupats i això vol dir que anem cap a una tendència positiva” que, segons ell, “pot estroncar-se lleument el tercer i quart trimestres de l’any, però que el primer trimestre del 2010 ja pot ser molt més evident”.

Per Tornabell, l’acord de finançament “aconseguit per Antoni Castells, perquè tota l’habilitat ha estat seva, tindrà un impacte molt favorable en l’obra pública i aquesta donarà molts llocs de treball, encara que sigui a cinc mesos vista”. Per a ell, “l’acord dóna confiança i optimisme als empresaris”.

Indústria, la més afectada
La destrucció d’ocupació ha tingut lloc principalment en el sector industrial, on s’han perdut 8.300 llocs de treball, mentre que en el sector de la construcció s’han creat llocs de treball a causa, segons Serna, de les inversions realitzades per la Generalitat i l’Estat. Inversions centrades en l’obra pública de què parlava el professor Tornabell.

En el sector agrícola també s’ha aconseguit disminuir el nombre d’aturats en 3.900 persones. Ha estat, però, en el sector serveis, com correspon a aquesta època de l’any, on hi ha hagut un descens més gran del nombre d’aturats, i ha baixat en 10.200 persones.

Augment moderat
A l’Estat espanyol, en canvi, la xifra d’aturats va augmentar moderadament en 126.700 persones i es va situar en els 4.137.500 desocupats, un 17,9 per cent de la població activa. El secretari d’Estat d’Economia, José Manuel Campa, va presentar ahir l’enquesta a Madrid i va valorar “amb cautela” la moderació de l’augment de l’atur entre l’abril i el juny passats, alhora que reconeixia que no veia un canvi de tendència en aquesta moderació.

Campa va destacar que també va baixar en un 0,76 per cent el nombre d’ocupats i es van situar en 18,94 milions de persones, i que s’ha generat ocupació en sectors “no afectats” pel pla E.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona