Economia

Alerta proteccionista

Cimera del G-7

Davant de la crisi, és temptador aplicar mesures proteccionistes per incentivar la producció local, però això seria molt pitjor. Tal com està organitzada l'economia global, el proteccionisme comportaria a la llarga problemes més greus "no només per a les economies basades en l'exportació, sinó també per a les dinàmiques polítiques, ja que és un fenomen que comporta molta agressivitat", segons va advertir ahir el ministre d'Economia italià, Giulio Tremonti, en la roda de premsa posterior a la cimera del G-7 que s'ha celebrat a Roma divendres i dissabte.

Tremonti, però, no va considerar que les noves mesures anticrisi a França i als Estats Units siguin proteccionisme, tal com han denunciat altres països com el Japó.

A la trobada hi han participat els responsables d'economia i dels bancs centrals dels set països més desenvolupats del món més Rússia i havia de servir per donar les respostes a la crisi global.

Tremonti ha destacat "el consens" a què van arribar tots els reunits en dir que "calen noves normes per a un nou ordre econòmic coherent amb l'estructura del capitalisme i del mercat global".

Els canvis pactats, que és la proposta que el G-7 presentarà d'aquí a un mes a la cimera del G-20, es poden resumir en "més capital, més reserves i estàndards més rigorosos", segons les paraules de Mario Draghi, el president del Financial Stability Forum, que és l'òrgan del G-7 contra la crisi.

Conclusions
Això significa que els socis hauran de posar més diners sobre la taula per reactivar l'economia, crear més llocs de treball i recuperar la confiança a poc a poc. El document on apareixen les conclusions de la cimera diu: "Estem d'acord en un Fons Monetari Internacional (FMI) reforçat amb recursos addicionals; és crucial per respondre amb eficàcia i flexibilitat a la crisi actual".

També s'ha insistit molt a incrementar el control: "Transparència vol dir que tots els bancs han de declarar els actius tòxics dels seus balanços", va advertir Draghi. En aquesta mateixa línia, s'ha proposat també "regular els hedge funds i els altres fons d'inversió privats".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona