Economia

El govern estableix un període de prova per als funcionaris

El consell aprova avui l'avantprojecte de llei de mesures de la funció pública que ha d'afectar tots els treballadors públics de Catalunya. Els sindicats denuncien que no resol els problemes

El govern aprova avui l'avantprojecte de llei de mesures en matèria d'ocupació pública, que pretén ser un model per a totes les administracions públiques catalanes, incloses les locals, i que estableix novetats en la selecció de personal, com ara un període de prova per als funcionaris.

El text, al qual ha tingut accés l'AVUI, obliga tots aquells candidats que hagin superat les oposicions a passar un període de prova d'un mínim de tres mesos durant el qual una persona acreditada per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) l'orientarà i, acabat el període, realitzarà un informe que, en cas de ser negatiu, deixaria el candidat fora del procés de selecció. En aquest capítol destaca també l'examen d'accés que hauran de passar els interins.

El departament de Governació ha consensuat el text de la llei amb les federacions de municipis, que es veuran afectades per la nova normativa, però no amb els sindicats. La UGT i CCOO consideren que l'avantprojecte de llei no resol els problemes de la funció pública i que no inclou tots els funcionaris de Catalunya (excepte els de l'Estat), com defensa Governació. "Dos terços dels funcionaris d'administracions locals en queden fora: no inclou tots els treballadors de les empreses municipals, tot i que nosaltres ho vam demanar", explica Carles Villalante, de la federació de serveis públics de la UGT.

Quant al període de prova, el veuen "molt poc objectiu", segons Josefina Pujol, responsable de l'àrea pública de CCOO, i "absurd", segons Villalante, perquè "no diferencia un treballador que fa anys que és interí d'un de nou". El representant de la UGT creu que és "de ciència-ficció" obligar a fer cursos de formació a l'EAPC, "quan no estan fets ni els cursos".

Un altre dels punts forts de la llei és la mobilitat geogràfica i funcional entre els diferents cossos de funcionaris de Catalunya. Això "no es pot fer si no s'estableix qui és personal laboral i qui funcionari", va afegir Carles Villalante.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.