Economia

La morositat frega el 5% per primera vegada des del 1996

El sector financer preveu que augmentin els impagaments a causa de la situació econòmica i l'augment de l'atur

La morositat dels crèdits concedits a particulars i empreses per bancs, caixes d'estalvis, cooperatives i establiments financers de crèdit va repuntar al novembre, últimes dades de què es disposa, segons ha fet públic aquest dilluns el Banc d'Espanya, fins al 4,938%, la taxa més alta des de març del 1996.

D'aquesta manera, l'indicador que mesura l'impagament dels crèdits a l'Estat espanyol ha crescut 1,812 punts percentuals en la taxa interanual, ja que al tancament el novembre de 2008 era del 3,126%.

En el sector financer, si bé la demora havia baixat al setembre fins al 4,85% des del 4,93% d'agost, a l'octubre va tornar a repuntar fins al 4,99% i al novembre ha continuat l'augment fins a gairebé duplicar la de fa un any, quan se situava al 3,20%.

En volum absolut, els crèdits impagats sumen, a final de novembre, 87.458 milions d'euros –923 milions més que a l'octubre– per a una cartera total de 1.770 bilions d'euros. Aquest indicador no inclou els establiments financers de crèdit (EFC) perquè tenen una morositat molt més elevada que la resta d'entitats i el fet d'incloure-la distorsionaria la taxa global.

Concretament, la demora en aquest sector és del 9,79% al novembre, amb crèdits concedits de 47.256 milions d'euros i una cartera de dubtosos –se'ls anomena així, segons la legislació vigent, quan el titular acumula tres mesos consecutius sense pagar– de 4.627 milions d'euros. Sense els EFC, els crèdits totals del sector han arribat als 1,78 bilions, mentre que els dubtosos s'han situat en 87.997 milions d'euros.

El sector financer reconeix que la morositat continuarà augmentant fins a finals d'any com a conseqüència del deteriorament de l'activitat econòmica i l'augment de l'atur, tot i que el creixement mensual s'ha moderat. Davant d'aquest escenari, les entitats han elevat els seus esforços per pal·liar els efectes de la morositat i les seves provisions han crescut de manera notable l'últim any. En concret, al novembre les provisions per a crèdits superaven els 54.258 milions d'euros, un 26,8% més que fa un any. Del total, 2.727 milions corresponien als EFC

Les caixes mantenen la morositat i els bancs l'eleven

Segons el tipus d'entitat, les caixes d'estalvis, tot i mantenir-se al capdavant en dades de morositat després dels EFC, han vist frenar la seva taxa de morositat. Així, han repetit el 5,26% del mes anterior per sobre del 5,17% de setembre. D'altra banda, el volum total del crèdit dubtós concedit per les caixes es va situar en 46.469 milions.
 
Per contra, els bancs han retallat la distància respecte a les caixes, ja que han situat la seva ràtio al 4,70%, respecte del 4,59% d'octubre. La morositat d'aquestes entitats continua en nivells màxims històrics, de manera que si les caixes obtenen la taxa més elevada des de març del 1996, els bancs han situat la taxa de novembre en la cota més alta des de febrer del 1996 (4,84%).

Els bancs, per part seva, han concedit 790.858 milions d'euros en crèdits, un 2,46% menys que fa un any, i els dubtosos s'han elevat fins a 37.249 milions d'euros, 16.000 milions d'euros més que fa un any. Les provisions han continuat la seva tendència a l'alça i han tancat el novembre en 22.807 milions d'euros, amb un augment del 22,2%. Aquest avanç es deu a l'increment del volum absolut d'impagats de la banca, que havia crescut més de 10.000 milions d'euros en comparació a l'octubre, i ha arribat als 46.469 milions. 

Finalment, les cooperatives de crèdit tanquen la llista amb el menor percentatge de morositat situant-lo en el 3,86%, només a un 0,01 per cent per sobre del nivell d'octubre. Aquest sector ha concedit 96.719 milions d'euros en crèdits, amb més de 3.740 milions d'euros en crèdits dubtosos. Les provisions han estat les més baixes del sector, amb 2.712 milions d'euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona