Economia

Zapatero insta les caixes “amb problemes” a fusionar-se

Garanteix suport financer a les entitats amb dificultats

La pressió política per reestructurar el sistema de caixes d’estalvis a l’Estat va pujar ahir de forma considerable amb unes declaracions de José Luis Rodríguez Zapatero. El president del govern central va reconèixer que hi ha algunes entitats “amb problemes” que rebran el suport financer de l’Estat i se les “convidarà” a participar en fusions.

“Farem un esforç per donar-los suport financer, i també les convidarem a fer reestructuracions, fusions, perquè el sector tingui la dimensió que necessitarà després de la crisi”, va dir Zapatero en una entrevista a Televisió Espanyola. Encara que el cap de l’executiu central va destacar que les caixes estan “responent bé”, també va reconèixer que n’hi ha algunes amb problemes a les quals l’Estat ajudarà financerament perquè “puguin transitar per aquests dos o tres anys difícils que tenim al davant”. Respecte als bancs, Zapatero va assegurar que “els grans i els mitjans” estan aguantant “molt bé” i, en línies generals, ha assegurat que “afortunadament” el sistema financer espanyol en conjunt està suportant “molt bé” la crisi.

Després d’uns anys de fort creixement del crèdit en què bancs i caixes de tot l’Estat han fet un important esforç per guanyar dimensió per arribar al més gran nombre possible de clients, el sistema financer sembla ara sobredimensionat. De fet, el mateix sector pronostica per als propers anys un procés de reducció de l’endeutament que han contret empreses i famílies en el recent període de tipus d’interès baixos i, per tant, la consegüent reducció del negoci per a bancs i caixes.

El sistema financer, doncs, hauria d’impulsar un procés de reestructuració que l’obligaria a tancar oficines i, en alguns casos, a pactar fusions. Aquest últim punt afectaria, principalment, aquells bancs i caixes que presentin un balanç més debilitat i, especialment, afectat per una elevada morositat en la seva cartera hipotecària.

Sanejar balanços
Dintre d’aquesta estratègia, el govern central està ultimant la creació d’un fons de rescat al qual es podran acollir els bancs i caixes amb problemes per sanejar els seus balanços. Zapatero va assegurar ahir que ha remès aquesta proposta al president del PP, Mariano Rajoy, i altres grups parlamentaris amb l’objectiu d’arribar a acords “abans d’enviar el decret llei al Parlament i aprovar-lo”.

El president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, també va parlar ahir de la reestructuració. Per ell, les fusions entre caixes catalanes no són “necessàries ni urgents”. Ara bé, va admetre que des d’una perspectiva econòmica deu caixes a Catalunya són “massa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.