La patronal CEOE encén el diàleg social amb la demanda dabaratir lacomiadament
Crisi econòmica
El president de la principal patronal de l’Estat espanyol, la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, va llançar el guant als sindicats ahir en demanar, entre altres “mesures extraordinàries” per superar la crisi econòmica i laboral, un “abaratiment” de l’acomiadament per situar-lo al nivell dels països de l’entorn d’Espanya.
Aquestes declaracions, en el context de pèrdua sostinguda de llocs de treball i amb la taula del diàleg social recentment inaugurada per buscar solucions a aquests problemes, sembla poc menys que una provocació, si no un avís de la línia que pensen seguir els representants dels empresaris en la negociació.
No obstant això, el president de la CEOE va treure ferro a la demanda, que considera una de tantes: “Aquest és un tema més; en el diàleg social amb els sindicats parlarem de tot i de flexibilitzar més tot el mercat de treball”, va precisar el màxim representant de la patronal.
Per Díaz Ferrán, que va assistir a un congrés a Santiago de Compostel·la, actualment estem vivint “la pitjor crisi que ha passat el món occidental” i va afegir que “ha arribat l’hora que el govern [espanyol] en prengui consciència”. Per aquest motiu va demanar “mesures excepcionals davant problemes excepcionals”.
Sortida “més ràpida”
El president de la CEOE no va ser ahir l’únic a clamar solucions i és que, a mil quilòmetres de la capital gallega on era Díaz Ferrán, el governador del Banc d’Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, també va tenir reclamacions per al govern central i els agents socials.
En una conferència a Sevilla, el màxim responsable del regulador espanyol va demanar una actitud “més audaç” al govern en les seves reformes i als agents socials per configurar els mecanismes de fixació dels salaris i el funcionament del mercat de treball. Tot plegat, per trobar “una sortida més ràpida i sòlida d’aquesta fase complicada”.
Fernández Ordóñez va subratllar la necessitat de “reformes estructurals” en diferents sectors ja que no només són efectives a mitjà i llarg termini sinó que també ho poden ser “a curt termini en la mesura que poden millorar la confiança dels agents”.
El governador també va tenir un record per als sindicats i els treballadors i va assegurar que l’actual sistema de negociació salarial “no és el més adequat” per evitar un descens de l’ocupació, alhora que va tornar a insistir en la moderació salarial.