Economia

Zapatero apunta per primera vegada a un augment dels impostos indirectes

Afectarà l'IVA, les taxes especials sobre l'alcohol, la gasolina i el tabac i incorporarà eliminar la devolució dels 400 euros de l'IRPF

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assenyalat aquest dijous des de La Maddalena –on participa juntament amb Sílvio Berlusconi en la cimera hispano-italiana– que l'augment d'impostos que prepara el seu executiu afectarà els impostos indirectes, és a dir, l'IVA i les taxes especials sobre l'alcohol, la gasolina i el tabac, així com eliminar la devolució dels 400 euros de l'IRPF.

Tot plegat, segons el president espanyol, permetrà garantir les prestacions socials sense deixar sense efecte la rebaixa dels impostos que el seu propi govern ha fet des del 2004.

Segons Zapatero, el seu govern està "avaluant" la modificació d'aquests impostos i de la devolució, a més de les rendes del capital. El president espanyol ha apuntat que la concreció sobre l'augment no es farà pública fins que no s'iniciï el debat a les Corts sobre els PGE 2010.

El president espanyol va apuntar dimecres passat des del Congrés que l'augment d'impostos serà "moderat"; "quedarà per sota de l'1,5% del PIB per al conjunt de les administracions públiques" i que en tot cas deixarà la pressió fiscal per sota de la que hi havia el 2004. També va afirmar que els pressupostos generals de l'Estat per al 2010 seran "els més austers dels últims anys" i eliminaran totes les despeses que no siguin "estrictament prioritàries" en la conjuntura actual.

Zapatero defensa a ultrança l'augment i es mostra convençut que els ciutadans estan disposats a contribuir "una mica més" per fer possible que l'Estat pagui la factura social. Una postura que li complica els suports al Congrés per fer prosperar els pressupostos generals de l'Estat. A l'oposició del PP, que va acusar el president de fer pagar a tots els ciutadans els seus errors, s'hi afegeix la de CiU, que ja ha deixat clar que en cap cas donarà suport a un augment de les taxes que, segons la Federació, tan sols provoca menys consum i per tant menys creació d'ocupació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.