El 80% dels treballadors de Panrico secunden la primera jornada de vaga
Laboral
El 80% dels 800 treballadors de Panrico de Santa Perpètua de la Mogoda i els seus centres de distribució de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona han secundat la primera jornada de vaga, que va començar aquest dissabte i finalitzarà dissabte que ve, dia 14 de febrer, segons ha informat el sindicat de la CGT.
Els treballadors denuncien retalls salarials i el trasllat de part de la producció a Madrid. Segons els sindicats, l'empresa amenaça d'endur-se més línies de producció, dur a terme 44 acomiadaments i no complir amb el seu pla d'inversions a Santa Perpètua de Mogoda.
Direcció i treballadors han dut a terme aquesta setmana dues reunions a la conselleria de Treball, que ha actuat com a mediadora. La primera trobada va ser el dimarts 4 de febrer i l'altra aquest divendres, en una reunió que es va allargar fins a les sis del matí d'aquest dissabte sense acord i, segons els sindicats, "amb l'amenaça d'endur-se més línies de producció, dur a terme 44 acomiadaments i no complir amb el seu pla d'inversions a Santa Perpètua de Mogoda".
La fàbrica de Santa Perpètua distribueix els seus productes, com els bollicaos, donuts, pa de motlle i les palmeres, entre d'altres, per tot Catalunya, Balears, Aragó i València.
El conflicte s'ha produït pel tancament de la línia de producció dels bollicaos dokio de Santa Perpètua i el seu trasllat a Madrid. Segons explica CGT en un comunicat, en el primer conveni col·lectiu de Panrico signat el 2007 i amb vigència fins al 31 de desembre del 2010, concretament en el seu primer apartat de la seva disposició addicional transitòria diu: "En el supòsit que es produeixin caigudes de vendes que obliguin a cancel·lar torns de producció, aquesta cancel·lació es duria a terme en última instància a Santa Perpètua". Així mateix, denuncien que als treballadors en lloc d'aplicar-los la pujada real de l'IPC que va ser del 4,2 el 2007 se'ls va incrementar només el 2,2 %.
Baixes incentivades
CGT assenyala que aquesta situació està provocant una disminució de plantilla mitjançant baixes incentivades, prejubilacions i disminució de les contractacions, a més d'una retallada del 0,6 % en relació a les taules salarials i una congelació de l'IPC prevista pel govern espanyol per al 2009.
Per tot plegat, la CGT exigeix el compliment del conveni, el retorn de la producció a Santa Perpètua i els compromisos salarials adquirits en el propi conveni. Així mateix, des del sindicat es critica la "peculiar" forma de negociació que ha tingut l'empresa. Diuen que "en cap moment ha negociat res" i que 'ho ha donat tot com a fets consumats i imposats'.
Panrico té convenis col·lectius a cadascuna de les nou fabriques de l'Estat distribuïdes a Madrid, Puente Genil (Còrdova), Sevilla, Múrcia, Valladolid, Santiago de Compostel·la, Palma de Mallorca, Tenerife i Santa Perpètua. El total de la plantilla a tot l'Estat és d'uns 4.500 treballadors fixos i uns 3.000 autònoms dedicats a la distribució del producte.