Economia

El governador del Banc d'Espanya exigeix fusions a les entitats que rebin ajuts públics

Ordóñez creu que hi ha d’haver una reestructuració profunda del sector, fins i tot amb l’eliminació d’entitats poc sòlides. Veu signes de millora econòmica

El sistema financer rebrà ajudes públiques però no seran a fons perdut sinó que hi ha d’haver contrapartides en forma d’absorcions, fusions i fins i tot liquidacions. L’objectiu final és aprofitar la crisi –i els diners de l’administració– per reestructurar el sector i aconseguir que sigui més sòlid. Miguel Ángel Fernández Ordóñez, governador del Banc d’Espanya, ha entrat aquest dijous en el debat sobre les ajudes a bancs i caixes i ha parlat amb una claredat meridiana. “No es pot pretendre voler salvar totes les entitats”, ha dit.

I és que per Fernández Ordóñez un sistema sòlid implica “menys institucions” i un sector més “eficient”, que s’aconsegueix netejant-lo d’entitats “zombis” o que necessiten “respiració artificial”. La desaparició d’alguna marca és el cas extrem, però la reestructuració pot ser més suau. Això sí, les ajudes “no són incondicionals” i totes les entitats que les rebin han de tenir la seva reestructuració.

“Com a mínim hi ha d’haver fusions”, ha afirmat el responsable del Banc d’Espanya després de repassar altres solucions “menys brutals” que la liquidació d’una entitat, com ara les absorcions. Troba bé, a més, que aquests processos tinguin com a protagonistes entitats de “diferents regions”, sempre que l’entitat quedi en una bona situació i que el cost per al contribuent sigui limitat.

D’aquesta manera, el governador s’alinea amb la patronal dels bancs, la CECA, que considera imprescindibles les fusions, mentre que llança un clar missatge a les caixes, que es mostren reàcies a qualsevol procés d’integració.

Per sobre de tot, Fernández Ordóñez ha destacat davant la comissió d’economia i hisenda del Congrés de Diputats que les ajudes no poden ser incondicionals perquè l’ús de diners dels contribuents sempre s’ha de justificar.

El fons d’ajuda
Sobre el fons de reestructuració del sector que previsiblement aquest divendres aprovarà el consell de ministres, Fernández Ordóñez s'ha mostrat confiat que respectarà les competències de les comunitats autònomes, tot i que ha deixat clar que en assumptes de disciplina i també d’ordenació del crèdit la potestat és del Banc d’Espanya.

De tota manera, s'ha espolsat responsabilitats dient que l’organisme no pot obligar bancs i caixes a prestar diners si les entitats creuen que no és una operació segura. Està segur, però, que aquesta reestructuració del sector que propugna ajudarà a obrir d’una vegada per totes l’aixeta dels préstecs.

Pel que fa a la situació econòmica espanyola, el governador ha volgut destacar que la contracció del segon semestre és menys acusada que la que es va registrar entre gener i març. És per això que ha assegurat que la caiguda serà aquest any “molt substancial però probablement inferior a la que mostren altres països europeus”, molt més afectats per l’ensorrament del comerç mundial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida