Economia

La sagnia no s’atura

L’atur augmenta en 5.300 persones el tercer trimestre a Catalunya mentre es redueix a la resta de l’Estat

El deteriorament del mercat laboral continua. Després del respir que va suposar el segon trimestre de l’any, gràcies a les contractacions per a la campanya turística d’estiu, l’atur va continuar creixent a Catalunya el tercer trimestre, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) fetes públiques ahir, mentre que a la resta de l’Estat la tendència era a la inversa.

Entre juliol i setembre es van eliminar a Catalunya 5.300 llocs de treball, una xifra que eleva el nombre de persones que han perdut la feina a les 263.500 en l’últim any. El nombre d’aturats ha augmentat un 76,7% en els últims dotze mesos. Malgrat que els grans sectors (construcció, indústria i serveis) van generar llocs de treball el tercer trimestre, aquests no van ser suficients per absorbir la mà d’obra que va entrar al mercat laboral i la destrucció d’ocupació en aquelles activitats menys tradicionals. Així, la població ocupada va créixer en 9.600 persones en aquest període, una xifra insuficient per reduir la desocupació, ja que la població activa va augmentar en 15.000 persones.

La consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, va constatar ahir la terciarització del mercat laboral català. El tercer trimestre només va augmentar la població ocupada en els serveis (49.300 persones), mentre que la indústria i la construcció van expulsar treballadors de les seves activitats. Serna va rebutjar també que la contractació temporal sigui la via a seguir per a la recuperació de la crisi econòmica. La consellera va apostar per una ocupació de qualitat quan remunti l’economia.

L’evolució del mercat laboral català va ser força pitjor que la del conjunt de l’Estat, on l’atur va baixar en 14.100 persones el tercer trimestre. Malgrat això, la taxa d’atur s’ha mantingut invariable en el 17,9% –15,9% en el cas de Catalunya–, la xifra més alta des del 1998. En els últims dotze mesos, l’atur ha pujat en 1,52 milions de persones a l’Estat.

Per altra banda, i d’acord amb les dades de l’EPA, el nombre de llars on tots els membres estan a l’atur va elevar-se a 1,136 milions el tercer trimestre, un 78,1% més que els 498.400 d’un any abans. Entre juliol i setembre, el nombre de llars amb tots els seus membres a l’atur va augmentar en 18.200 persones, segons l’INE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.