Economia

Alemanya colla Grècia

Merkel posa com a condició per al rescat que Atenes pacti un pla d’austeritat amb l’FMI i avisa que “trigarà alguns dies”. El govern grec promet noves mesures d’estalvi mentre els mercats penalitzen el seu deute

Alemanya es farà pregar fins al final. Angela Merkel té als contribuents i als socis de govern en contra del rescat de Grècia i, amb les eleccions de Rin del Nord - Westfàlia a la cantonada, intenta guanyar temps. “Alemanya ajudarà, però abans s’han de complir les condicions i això trigarà uns dies”, va advertir ahir la cancellera, que va posar com a condició per als seus 8.376 milions d’euros d’ajuda que Atenes pacti un dolorós pla d’austeritat amb el Fons Monetari Internacional. Aquestes reticències estan agreujant encara més la tragèdia grega i els mercats castiguen el seu deute amb interessos rècord, que ja fins i tot superen el 13% per als bons a dos anys i el 9% per als de deu.

El govern de Iorgos Papandreu necessita refinançar 8.500 milions d’euros aquest 19 de maig i el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, espera poder aprovar l’ajuda al Bundestag el dia 7, però a casa no ho té fàcil: les eleccions són el diumenge 9, l’ala bavaresa de la CDU de Merkel vol Grècia fora de la zona euro, els seus socis liberals són escèptics i l’oposició socialdemòcrata exigeix que els bancs paguin part de la factura. Fins i tot el ministre d’Exteriors de Merkel, Guido Westerwelle, va arribar a avisar ahir que Alemanya encara podia decidir deixar caure Grècia i es va queixar que “si se li donen els diners de forma prematura, no tindrà pressió” per contenir els seus números vermells.

L’atac immediat de les borses va obligar el president francès, Nicolas Sarkozy, i el de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, a intervenir i reclamar “una acció ràpida i resolutiva contra l’especulació i per assegurar l’estabilitat de la zona euro”. França seria, després d’Alemanya, el segon soci que més contribuiria al rescat grec, amb 6.300 milions. També el comissari de Competència, Joaquín Almunia, va disparar contra els dubtes alemanys, lamentant que “la resposta a la crisi s’està discutint de forma dolorosament lenta”.

La mateixa Merkel va haver d’admetre que l’expulsió de Grècia de la moneda única “no és una opció, en cap cas”. I el govern de Papandreu la va correspondre reiterant el seu compromís a “reduir dràsticament el dèficit els propers anys, controlar el deute i fer ajustaments estructurals per fer l’economia més competitiva”. Grècia va patir ahir una nova jornada de protestes, que van obligar a interrompre el transport cap a les illes de l’Egeu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.