Economia

El puzle va encaixant

Només Caixa Penedès i Caixa Laietana han esquivat un procés que ja ha afectat set entitats. El govern està convençut que totes dues mouran fitxa les pròximes setmanes

La reestructuració del mapa de les caixes d'estalvis va avançant de mica en mica. I encara que el guió dissenyat mesos enrere pel govern ha patit alguns canvis, el pla inicial d'aconseguir entitats de més dimensió que puguin adaptar-se millor al nou entorn financer s'està duent a terme. Si al setembre passat s'iniciava la primera gran unió entre les caixes de Sabadell, Terrassa, Manlleu i Girona, demà seran les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa les que encetaran un procés que, igual que la primera integració, hauria de quedar tancat al llarg del primer trimestre de l'any que ve.

Amb La Caixa al marge d'aquests processos pel seu volum ja adequat, només resta buscar aliats per a Caixa Laietana i Caixa Penedès. Totes dues entitats ja van tenir converses abans de l'estiu de cara a una possible fusió que finalment no va concretar-se, però ara, un cop aclarit l'encaix d'altres caixes, podrien reprendre les negociacions, segons expliquen fonts financeres.

El fet que sigui gairebé impossible que s'afegeixin a les dues integracions que ja estan en marxa fa que la pressió perquè aquestes dues entitats s'entenguin hagi augmentat. "S'ha de veure que passa les pròximes setmanes, però després dels moviments dels últims dies tant Caixa Penedès com Caixa Laietana ja han entès que s'han de moure", asseguren fonts del departament d'Economia i Finances.

Un cop tancada l'operació entorn a Caixa Catalunya -la seva unió amb les caixes de Catalunya i Manresa donarà lloc a una entitat amb uns actius de 81.600 milions d'euros, la quarta de l'Estat-, els responsables de la política econòmica i financera del govern han posat els seus ulls sobre Caixa Laietana i Caixa Penedès.

Respecte a la primera hi ha pocs dubtes que necessita un company de viatge per garantir la seva supervivència a llarg termini. "Només li val una fusió pura i dura", subratllen des del govern, que descarta altres tipus d'aliances menys compromeses. L'opinió sobre Caixa Penedès ha anat evolucionant en els últims mesos.

Penedès, de mitjana a petita

Així, l'ambigüitat inicial sobre les possibles sortides de l'entitat han derivat en les últimes setmanes en la convicció que també hauria d'aliar-se per enfortir-se de cara al futur. Diversos arguments avalen ara aquesta tesi: les dificultats que està trobant per liderar una operació de fusió amb una caixa no catalana i la pèrdua de pes que patirà un cop s'hagin tancat les integracions entre la resta d'entitats catalanes. "Una caixa que fins ara era mitjana s'acabarà convertint en una de petita", asseguren des del sector.

Malgrat tot, des del govern es reconeix que l'actual procés d'integració és només el primer pas cap a un altre de més ambiciós. El mapa del departament d'Economia aconsella que a Catalunya només quedin tres caixes d'estalvis: La Caixa, l'entitat sorgida de la fusió entre les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa i un altre grup que agrupi la resta, que sumaria un total de sis caixes. Les dificultats que suposa tirar endavant una operació d'integració amb tants protagonistes ha aconsellat fer aquesta aliança en dues fases.

Un procés que s'allargarà
El procés, d'aquesta manera, s'allargarà en el temps i ara per ara ningú s'atreveix a posar data a una segona fase.

De fet, fins que les entitats implicades no hagin digerit les fusions que ara negocien no serà el moment d'acabar una feina que tot just acaba de començar. Haurem d'esperar, doncs, uns anys per tancar el nou mapa català de les caixes d'estalvis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.