Economia

La borsa tanca el pitjor semestre de la seva història

Quan falta una sessió, la de dilluns, per tancar el semestre, el balanç de la borsa espanyola no pot ser més depressiu en comparació de les positives, per bé que tèbies, prediccions que es feien al principi de l’exercici. Si els observadors informats s’atrevien, com a molt, a anunciar un parell de trimestres “d’alta volatilitat”, ara com ara, i amb unes pèrdues respecte a l’inici del 2008 que voregen el 20% –que arriben al 40% si es compara la cotització actual amb els màxims de l’estiu passat–, l’Íbex-35, índex de referència de la borsa espanyola, és a punt de tancar el pitjor semestre des de la seva creació, el 1992.

La desconfiança s’ha enquistat entre els inversors, pendents de qualsevol taxa relacionada amb la crisi per donar sentit als moviments de retirada que a principi d’any es van produir de manera sincopada, però que aquestes últimes setmanes han marcat una tendència molt més decidida i alarmant.

De les 35 empreses de l’Íbex, només cinc, i algunes pels pèls, s’han demostrat prou resistents per escapar-se de les pèrdues. La més afavorida, la catalana Grífols, que s’ha estrenat al mercat aquest mateix any com una alenada d’aire fresc, ha experimentat una revalorització superior al 27% des de començament d’any i ha sabut captar bona part del poc líquid que ha gosat sortir al parquet.

Un altre títol beneït pels inversors ha estat Técnicas Reunidas, debutant com l’anterior, que acumula uns guanys de més del 21%. L’asseguradora Mapfre, la petroliera Repsol i el grup d’aerogeneradors Gamesa s’escapen de la crema amb uns pocs punts de remuntada respecte a l’inici de l’exercici.

Derrotats
A l’altra banda del ring borsari, Telecinco, Iberia i Bolsas y Mercados (BME), amb pèrdues d’un 54%, un 47% i un 43%, esdevenen tristos protagonistes principals de l’estimbada de la borsa, flanquejats, això sí, per tot d’actors secundaris, alguns en caiguda lliure. Sense anar més lluny, Telefónica, la líder del mercat, hi ha deixat un 24%, per no parlar de la banca –Santander perd un 21%, BBVA un 26%, Bankinter un 39%– o el sector de la construcció –Abertis, 27% de retrocés; ACS, 21%; FCC, 23%–, totes probablement sobrepenalitzades i amb la mirada fixada en qualsevol indicador que ofereixi als inversors una excusa per “obrir la cartera” en el sentit més ampli de la frase.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.