Economia

Davos es fa per primer cop a Xina sense qüestionar el seu dèficit democràtic

Fòrum de Davos

El World Economic Forum (WEF) convoca cada hivern a Suïssa els presidents de les principals multinacionals i acadèmics de prestigi per debatre entorn el progrés del planeta. El WEF, més conegut com el Fòrum de Davos, és més que una cita elitista per parlar de negocis, és també una ocasió perquè els polítics dialoguin amb el sector privat sobre els problemes de la societat de mercat. Aquest esperit es perd en l'edició d'estiu del Fòrum, que se celebra a la Xina a partir d'aquest any.

El primer Fòrum de Davos d'estiu, oficialment nomenat Reunió Anual dels Nous Campions, va finalitzar aquest cap de setmana a la ciutat de Dalian, al nord de la Xina. La trobada ha estat organitzada "en associació amb el govern de la República Popular Xina". Si bé el World Economic Forum celebra regularment conferències a països no democràtics -el 2007 hi ha els casos de Singapur o Qatar-, el congrés a la Xina ha suposat un canvi de format perquè es convocarà anualment, com la reunió de Davos, i en aliança amb el Partit Comunista Xinès (PCX).

L'edició d'hivern va oferir aquest any taules rodones sota el títol Democràcia més enllà de les eleccions, Naixement i caiguda dels imperis i múltiples taules rodones dedicades al subdesenvolupament africà o als riscos del periodisme. Res d'això es va poder veure a Dalian. Tot al contrari, les sessions de treball es van centrar en els aspectes comercials i financers del creixement xinès i a lloar la feina realitzada pel PCX en l'obertura del país.

Una de les conferències estrella es va programar sota el títol Un poder suau: influenciar el món amb un toc xinès. Van participar-hi personatges com el periodista nord-americà Thomas Friedman, que, lluny de plantejar qualsevol crítica a la manca de democràcia a la Xina, va encoratjar el PCX a assumir "una més gran responsabilitat mundial ara que molt del nostre poder [dels EUA] s'està difuminant". Es van produir altres escenes com a mínim sorprenents, com la del presentador del canal de televisió CNBC, Geoff Cutmore, que moderant una sessió dedicada al medi ambient va arribar a dir que la Xina va davant dels EUA i Austràlia "en l'agenda política de reducció d'emissions contaminants".

Nou centre de gravetat
Una de les membres del consell fundador del World Economic Forum, la reina Rània de Jordània, va raonar la creació del Davos xinès perquè "el centre de gravetat del món es mou cap a l'Est".

El fòrum de Dalian va ser també la cita fundacional d'un nou grup anomenat Comunitat de Companyies Globals en Creixement, on 125 empreses mitjanes capdavanteres, sobretot del països en vies de desenvolupament, crearan una xarxa de pressió per competir amb les grans multinacionals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.