Economia

La pressió del Banc d’Espanya accelera la fusió de les caixes

Ordóñez intensifica els contactes amb els màxims directius per instar-los a engegar ja processos d’integració

Davant dels riscos derivats d’una recessió més perllongada del previst, el Banc d’Espanya està exercint més que mai el seu paper de regulador i supervisor del sistema financer, amb controls molt més estrictes sobre l’activitat de bancs i caixes i amb indicacions concretes de les fórmules adequades per superar la mala conjuntura.

D’acord amb aquest objectiu, ha iniciat en les últimes setmanes un seguit de contactes sovintejats amb els directius de les entitats d’estalvis, inèdits fins ara per la seva intensitat, per revisar la situació del balanç de cadascuna d’elles i per animar-les a emprendre processos d’integració, segons han informat fonts del sector.

Amb les reunions esmentades, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, governador del Banc d’Espanya, pretén –per evitar una altra intervenció com la de la Caja Castilla - La Mancha– un augment significatiu de la dimensió de les caixes per millorar-ne la competitivitat davant d’un previsible empitjorament de la conjuntura en els pròxims mesos. Les entitats catalanes, a més de les espanyoles, han estat cridades a accelerar les converses destinades a engegar processos de fusió, més enllà de les reticències sorgides en el procés per part de certs col·lectius empresarials i d’alguns directius que defensaven la independència financera com a valor per defensar els interessos del seu territori.

La pressió del Banc d’Espanya ha aconseguit la disposició total de les entitats a negociar entre elles amb la dimensió com a condició sine qua non. Ordóñez vol un mapa de caixes a Catalunya com més reduït millor, perquè no quedin més de quatre entitats després del procés. Així, va arribar a rebutjar un pla de fusió a dos i va instar els seus promotors a incorporar un tercer soci.

El fet que les entitats siguin de fundació pública o privada tampoc no és un impediment per part de l’organisme regulador per aprovar una concentració, segons han constatat fonts de diverses entitats. Així, una de les operacions amb més opcions d’èxit és la integració de Caixa Catalunya amb Tarragona i Manresa. Totes tres admeten que estan dialogant “amb tothom”, però neguen que tinguin ja un projecte concret. Caixa Manresa va emetre un comunicat per deixar clar que “no hi ha cap procés tancat”, tot i admetre que està “immersa en una fase de sondeig sense tancar cap porta”. En el mateix sentit es van expressar portaveus de les altres dues. CCOO, per la seva banda, va reivindicar garanties en matèria laboral, però també la solidesa econòmica de l’entitat resultant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.