Economia

Ni bancs ni totxos

Els mercats borsaris europeus continuen en estat de xoc arran de la crisi hipotecària dels Estats Units. I a Espanya se’n ressenten especialment tant els bancs com les constructores. Perillosament units en un mercat immobiliari en crisi, els valors d’aquests dos sectors van patir ahir una autèntica sagnia als parquets, amb caigudes superiors al 6% en alguns casos.
El penúltim episodi d’aquesta nova patacada es va començar a escriure abans-d’ahir. Wall Street va rebre amb pessimisme les informacions que deien que el govern estava a punt de recapitalitzar les hipotecàries Freddie Mac i Fannie Mae davant els dubtes que poguessin recuperar el seu capital. El Dow Jones va perdre un 1,55%, i Freddie i Fannie, més d’un 20% cada una. Per no ser menys, les borses europees van agafar ahir el relleu de la nord-americana i es van enfonsar.

Vermell intens
El principal índex espanyol es va deixar un 2,93% i va tancar en 11.335,3 punts. Entre les entitats financeres que més van patir hi ha el Banco Popular, que va perdre un 6,04%; Banesto, un 4,61%, i el Banc Sabadell, un 4,21%.

I, entre les constructores, destaquen les caigudes del 6,24% de Ferrovial, del 5,63% de FCC i del 5,51% de Sacyr Vallehermoso. Així, dels 35 valors de l’Íbex, 33 van tancar en negatiu. A la resta d’Europa, les coses no van anar gaire millor. El Footsie de Londres va perdre un 2,38%; el Dax de Frankfurt, un 2,34%, i el CAC parisenc, un 2,5%.

Segons els experts, l’economia està enviant “senyals dispersos”, cosa que genera una gran volatilitat, ja que a una dada bona la segueix una de dolenta. Tenint en compte que l’atur, la inflació i la desconfiança dels consumidors pugen alhora, és difícil saber a quines dades bones es refereixen. Sigui com sigui, els mateixos experts afirmen que l’Íbex continuarà cotitzant entre els 11.000 i els 12.000 punts mentre duri la por creditícia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.