Economia

Autoplagi en ple estiu

Avís: a les 17.00 hores el president presidirà la comissió delegada d’afers econòmics a la Moncloa. Només cobertura gràfica”. És l’avís que a través d’un SMS han enviat els serveis de premsa de la Moncloa als mòbils, però alhora és també una declaració d’intencions del que vol subratllar de la convocatòria. Per primer cop no és el vicepresident Pedro Solbes sinó José Luis Rodríguez Zapatero qui agafa les regnes de la crisi, i la convocatòria està pensada sobretot per als mitjans gràfics. L’objectiu és fer arribar a tothom que estiueja en banyador a la platja una fotografia del govern central arremangat en ple agost per domesticar la crisi.

Contraprogramar l’alta inflació
Més enllà del gest simbòlic d’interrompre les vacances, la Moncloa havia venut la reunió de la comissió d’afers econòmics –que aglutina els ministeris d’Economia, Indústria, Treball, Vivenda, Foment, Medi rural i Administracions Públiques– com la cuina d’un paquet anticrisi nou que l’executiu aprovaria en el primer consell de ministres celebrat en ple agost. Era, a més, una estratègia deliberada per contraprogramar la mala dada prevista de la inflació que ahir publicava l’INE, que segueix un calendari que està fixat des de principis d’any però que últimament sembla ideat per l’oposició.

Amb la calculadora a la mà, però, Solbes ja va avançar abans de l’estiu que la deducció dels 400 euros de l’IRPF (6.000 milions de cost per a les arques públiques) esgotava tot el marge de maniobra de l’Estat si no es volia incórrer en dèficit. A més, una altra mesura social com el xec nadó de 2.500 euros ha suposat per a Hisenda una despesa extra de 1.002 milions d’euros des del juliol del 2007, quan va entrar en vigor.
Així que per robar protagonisme a l’IPC, que s’ha enfilat fins al 5,3%, la mesura de més calat que avui anirà al consell de ministres és la supressió de l’impost de patrimoni, que grava béns o drets d’1,3 milions de contribuents a partir de 108.182 euros. Una mesura de calat que el mateix Zapatero ja va enarborar com a bandera electoral el desembre del 2007 al fòrum The Economist i que el consell de ministres va aprovar a la reunió del 13 de juny. Es tracta d’un estalvi de 1.800 milions però que no són de l’Estat sinó de les comunitats, que tenien l’impost cedit íntegrament i que ara esperen rebre una compensació en el nou finançament.

Supressió d’un impost ja suprimit
El 13 de juny, Solbes argumentava la urgència de la mesura perquè la supressió del tribut era retroactiva i se suprimia a partir de l’1 de gener del 2008. L’únic que es limita a fer avui el govern central, doncs, és enviar el mateix projecte de llei del juny al Congrés, un pas obligat per a la seva tramitació parlamentària. A més, la reducció de traves a les pimes i l’agilització de declaracions d’impacte mediambiental que aprova també avui ja estaven recollides a l’informe de l’oficina econòmica de la Moncloa que Zapatero va presentar al Consell Econòmic i Social (CES). “Són una mera còpia de les mesures ja plantejades i una falta de respecte als ciutadans que pateixen la crisi”, va denunciar el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre. Des del PP, el portaveu econòmic Cristóbal Montoro va exigir la fi de la “política de fotos”.

“Austeritat fiscal imprescindible”
A més de plagiar l’acta de consells de ministres anteriors, Zapatero ha mirat també a Brussel·les per aprovar la transposició de la directiva de serveis, com estan obligats a fer tots els socis de la UE. Malgrat adoptar l’acord en ple estiu, la UE concedia fins al desembre del 2009. Des de la Moncloa, però, argumenten que el canvi exigirà 5.000 modificacions legislatives per facilitar l’activitat a Espanya de professionals de fora.

Després de cinc hores de reunió, la Moncloa informava del calendari de reformes fins al 2010, advertia que “serà imprescindible adoptar mesures d’austeritat fiscal” i convocava el consell de ministres que aprovarà avui “24 reformes”. L’arribada dels ministres a les 8.45 hores i l’inici de la reunió tenen cobertura gràfica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.