Economia

Paradís dels pisos buits

El Vallès Occidental encapçala el rànquing de comarques amb més habitatges desocupats, amb un total de 24.000

Dos anys després de l’esclat de la bombolla immobiliària i en plena crisi econòmica, el sector de la vivenda continua en hores baixes, especialment al Vallès Occidental. La comarca barcelonina queda molt malparada en el recompte d’habitatges buits que han realitzat les dues Cambres de Comerç del territori amb la col·laboració dels dos gremis de construcció. En total, hi ha 24.133 immobles buits, la majoria de segona mà (13.876).

D’aquestes vivendes desocupades, 4.137 encara estan en construcció i el ritme de venda no preveu que tinguin inquilins aviat. “Durant el 2008 les promotores de la comarca van vendre uns 5 pisos a l’any. Ara hem millorat una mica i en aquestes dates porten unes 10 operacions tancades de mitjana”, explica el president del Gremi de Constructors del Vallès, Toni Palet. Aquestes xifres estan a anys llum de les dels temps en què s’havien arribat a vendre promocions de fins a 80 habitatges en menys de tres mesos, i sobre plànol.

Aquest estoc ha propiciat que l’edificació residencial d’obra nova s’hagi reduït un 73%, mentre que a l’àmbit català els habitatges iniciats han baixat un 32,2% l’últim any. A Terrassa, per exemple, s’ha passat de 2.336 pisos construïts l’any 2007 als 853 del 2008 (-77%).

Problemes amb el crèdit
Cal tenir present, però, que aquesta ciutat és on es concentren la majoria d’immobles buits del Vallès Occidental, concretament 8.576 (un 35,54%).

També hi ha hagut una davallada en el preu, tant dels habitatges com del sòl, però propietaris, promotors i constructors tenen el mateix problema: “El crèdit està molt aturat”, reconeix Palet. Tot i així, el preu del metre quadrat de compra encara no ha arribat a nivells del 2004. Per un metre quadrat d’una obra nova a Sabadell l’any passat es pagaven 3.718 euros, gairebé 1.000 més que quatre anys abans, quan es pagaven 2.789 euros. Tot i així, a la cresta de l’onada s’havien arribat a pagar uns 4.000 euros.

L’altra cara de la moneda
Sense finançaments al 100% de l’immoble i amb condicions per accedir a un préstec més rígides que durant l’expansió del sector, en menys d’un any els contractes de lloguer han augmentat un 25%. Això sí, el 2006, a Sabadell es pagaven 971 euros mensuals de mitjana per un habitatge, i ara per la mateixa vivenda se’n paguen 1.035.

El mercat de lloguer ha estat, precisament, una “sortida light” per a molts promotors, en paraules del president del gremi. “No poden vendre, però així almenys poden tornar el crèdit de l’operació”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.