Economia

Dones que emprenen

Emprenedores

Actualment encara s'arrossega un handicap cultural en el món empresarial. Cal un canvi que s'ha de portar a terme des de diferents nivells de la societat. L'administració ha de donar exemple, les empreses han de permetre a les dones ocupar càrrecs decisius, les famílies han d'educar les generacions futures en aquesta línia. Però el que es necessita de veritat és una conciliació no per les dones sinó per les persones. D'aquesta manera descrivien ahir la situació en el món econòmic les empresàries guardonades amb els premis de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (Fidem), que aquest any han arribat a la onzena edició.
L'acte de lliurement dels premis es va celebrar ahir al vespre a la Casa Llotja de Mar de Barcelona amb la presència de la Princesa d'Astúries. Al matí, però, membres de la Fidem i les guardonades van trobar-se amb els mitjans de comunicació. Amb aquests premis l'entitat, formada per empresàries de diversos sectors, vol donar visibilitat i reconeixement davant la societat la dona emprenedora i de negocis com a propulsora de l'economia.

"Volem donar un missatge de diàleg", deia ahir la presidenta de la Fidem, Núria Viñas. En un segle en què la dona està molt de moda, segons Viñas, és moment de fer una reflexió profunda sobre la situació professional seva i que "els homes deixin de ser espectadors per passar a implicar-se més"."Les empreses plurals amb els valors dels homes i les dones seran més humanes i més rendibles" afegia Viñas, que també va recordar que cal obrir les portes a les executives.

"Cal fer la feina ben feta cada dia i lluitar pel que creus" deia Anna Núñez, cofundadora i gerent d'Anudal. Aquesta empresa que des de fa una vintena d'anys treballa en el sector d'accessoris per a tancaments d'alumini i que ha destacat en la seva tasca en el camp de la responsabilitat social, ha estat guardonada amb el premi a la innovació. El premi a l'empresa familiar ha recaigut a Ceràmica Industrial Montgatina amb Elisenda, Olga i Beatriu Casanovas al capdavant. Les tres germanes d'una de les tres famílies que van fundar l'empresa el 1935 dirigeixen aquest negoci de disseny, fabricació i comercialització d'articles de porcellana centrats en l'alta gastronomia i col·laborant al costat de dissenyadors i cuiners de renom.

Microcrèdits
Montse Nzang és la responsable d'un petit negoci d'un any de vida que ofereix serveis de cangur i infermeria d'animals de companyia a domicili que s'anomena Cangur i que ha rebut el premi per la creació d'empresa gràcies al microcrèdit. Aquest programa, a més de tenir condicions avantatjoses com la necessitat de no tenir un aval, ofereix una tutorització per assegurar que el negoci que s'ha engegat es pugui mantenir, tasca que pot ser difícil, segons explica l'empresària. Ben diferent és la situació de Noel Alimentaria que té a Anna Bosch com a directora general i que representa ja la tercera generació del negoci familiar. Noel, una de les empreses líders del sector càrnic i de la xarcuteria, ha estat guardonada amb el premi a la internacionalització, eina fonamental de les empreses catalanes, segons la directiva.

"Cal un canvi en la cultura actual" i permetre que les dones puguin escollir lliurement les seves empreses, explica Maria Ángeles Tejada, que és presidenta i consellera del Grup Select dedicat al camp del treball temporal i que ha rebut el guardó per la seva trajectòria professional. I és que, tot i que les dones han anat avançat en el terreny econòmic, "les tradicions costen molt de canviar" assegura Núria Vilanova, presidenta i fundadora del Grup Inforpress. En l'any del seu 20è aniversari, aquesta consultora de comunicació i relacions públiques ha rebut el premi a l'expansió empresarial.

Per altra banda, ja fa sis anys que la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora atorga un guardó a un empresari "model". Aquest any, Xavier Martínez, president i director general de TQ Tecnol ha rebut el premi a la conciliació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.