Economia

Impuls del Banc d’Espanya a la fusió de caixes catalanes

El regulador rep amb bons ulls les línies mestres del pla d’integració de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu

El projecte de fusió de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu va rebre ahir l’impuls del Banc d’Espanya, que va animar les tres entitats financeres a continuar treballant per culminar amb èxit el procés. En la trobada els directors generals de les tres entitats –Jordi Mestre, de Caixa Sabadell; Enric Mata, de Caixa Terrassa, i Dídac Herrero, de Caixa Manlleu– van presentar al subgovernador del Banc d’Espanya, Javier Aríztegui, les línies mestres del pla d’integració. El regulador financer estudiarà ara la documentació rebuda i el pla dissenyat per les tres caixes de cara a seguir avançant en el projecte de fusió, que podria ser anunciat formalment en les properes setmanes.

La clau del procés radica, però, en els recursos del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que necessitarà la integració i que, precisament, estan sota la responsabilitat directa d’Aríztegui. Fonts properes a les negociacions van explicar ahir a l’AVUI que aquests seran com a mínim de 200 milions d’euros. “La quantia total dependrà del daltabaix immobiliari que, finalment, arrossegui cada una de les tres entitats”, van afegir les mateixes fonts.

El projecte també inclou una important reducció de la plantilla, a més del tancament del 20% del nombre d’oficines. Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu sumen actualment més de 3.600 treballadors i, segons els primers estudis, la fusió provocaria la retallada de 400 llocs de treball. Això provocaria prejubilacions de tots aquells treballadors de més de 55 anys. El nombre de sucursals passaria de les 750 actuals a les 600.
Segons les dades de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), l’entitat resultant de la fusió es convertiria en la novena entitat per dipòsits de clients en administrar 21.612 milions d’euros, dels quals 10.016,5 milions provenen de Caixa Sabadell; 9.254,5 milions de Caixa Terrassa, i 2.341 milions de Caixa Manlleu.
Amb tot el procés engegat per Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu no està tancat a altres entitats. Caixa Penedès, Caixa Manresa o Caixa Laietana podrien sumar-s’hi a curt o mitjà termini.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.