Economia

Sarkozy i Merkel empenyen Europa a copiar la política financera del Regne Unit

Els quinze països de l'eurozona podrien copiar les mesures que està adoptant el Regne Unit, que continua amb la seva moneda pròpia, la lliura, per intentar aturar el esfondrament del sistema bancari. Aquesta és la decisió que haurien pres el president de torn de la Unió Europea, el francès Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, que s'han reunit aquest dissabte per preparar la reunió dels quinze de demà.

Tot i que no han parlat clar després de la trobada, tant el que han avançat els dos mandataris com les pistes donades per fonts dels seus respectius equips apunta cap a la mateixa direcció: no al model de pla de rescat bancari dels Estats Units i sí a la fórmula britànica. "Ara mateix hi ha dos models competint entre ells: l'americà, en el qual ningú no vol inspirar-se, i el britànic. Tothom parla d'aquest últim", han indicat fonts oficials anònimes.

"Sabem el que volem i com aconseguir-ho, però primer hem de coordinar el pla entre els països de l'eurozona i, posteriorment, amb la resta d'Europa", ha declarat Sarkozy, que ha anunciat que aquest diumenge es reunirà amb el primer ministres britànic, Gordon Brown, abans de la trobada dels líders de la zona euro.

El model del Regne Unit consisteix, d'una banda, a capitalitzar els bancs, als quals destinaran 50.000 milions de lliures esterlines. Paral·lelament, el govern britànic garantirà els préstecs interbancaris amb fins a 250.000 milions de lliures per reactivar aquest mercat, que està aturat per la desconfiança generada entre les mateixes entitats, ja que ningú sap del cert l'estat intern de la situació financera de cada banc. La ministra francesa de Finances, i presidenta de torn de l'Ecofin, Christine Lagarde, ha defensat aquesta iniciativa aquest dissabte, i França la proposarà als socis comunitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu