Economia

Salgado anuncia que l'atur estatal fregarà el 19% l'any que ve

El PIB caurà un 3,6% aquest 2009, segons les últimes previsions del govern espanyol. Els impostos sobre la gasolina i el gasoil per als vehicles particulars s'apugen 2,99 cèntims per litre

L'atur augmenta, el PIB cau i els impostos sobre la gasolina i el tabac s'apugen. Són algunes de les dades que ha donat la vicepresidenta segons del govern espanyol i ministra d'Economia, Elena Salgado, després del consell de ministres d'aquest divendres.

Segons les previsions econòmiques revisades pel govern de Rodríguez Zapatero, la desocupació pujarà fins al 17,9% aquest 2009, arribarà al 18,9% l'any que ve, i es mantindrà encara en el 18,4% l'any 2011. No s'espera un descens sensible fins al 2012, any en què s'espera que es quedi en un 17,1%.  "S'ha de tenir en compte que l'atur és una dada endarrerida respecte l'evolució de la resta de l'economia, i que en aquestes dades presentades ara hi pesa molt el primer trimestres d'aquest any, que ha estat molt dolent".

Malgrat aquestes previsions, Salgado ha assegurat que en cap moment s'arribarà als cinc milions d'aturats en el conjunt de l'Estat, "ni de lluny".

La vicepresidenta també ha anunciat que el superàvit de la Seguretat Social serà del 0,4%, de manera que interpreta que les tesis del ministre de Treball, Celestino Corbacho, s'han imposat per sobre dels vaticinis del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. "Encara que sembli poc, un 0,4% són molts milions d'euros, per tant tenia raó el ministre", ha respost la ministra a un periodista que li ha fet notar que el superàvit serà gairebé inexistent.

Pel que fa al PIB, la caiguda serà d'un 3,6% a final de 2009, segons les noves previsions, i d'un 0,3% l'any que ve. Els mateixos càlculs indiquen que l'economia espanyola tornarà a tenir un creixement positiu l'any 2011, amb un 1,8%, i l'any 2012, amb un 17,1%.

Amb aquestes dades, l'executiu espanyol preveu que l'any 2010 es tancarà amb un dèficit del 5,7% en les finances estatals i un 2% en les comunitats autònomes, i en els càlculs hi ha inclosos els 9.000 milions addicionals destinats a les comunitats autònomes: una xifra que, malgrat que el mateix vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, considera insuficient, Salgado i Zapatero estan decidits a mantenir sense cedir ni un mil·límetre.

Entre les diverses mesures econòmiques presentades també aquest divendres pel govern espanyol destaca l'increment dels impostos sobre els hidrocarburs i el tabac. Segons Salgado, en quedaran exempts els combustibles d'ús professional. Es carregarà, per tant, sobre les gasolines i els gasoils per als cotxes particulars, que es gravaran un 2,99 cèntims més per litre. "Aquest increment d'impostos només es traslladarà al preu de venda al públic si les empreses que els distribueixen ho volen fer", ha dit Salgado. I en cas que sigui així, ha assegurat que la gasolina encara serà "més barata que a Portugal i a França".

Amb aquest increment d'impostos, el ministeri pretén "contribuir a una economia més sostenible".  "I si no baixa el consum de gasolina, contribuirem al sosteniment de les finances públiques", ha conclòs Salgado, que ha indicat que l'augment impositiu proporcionarà 1.097 milions més: 600 per a l'Estat i la resta per a les comunitats autònomes. En el cas del tabac, l'increment de la recaptació serà de 1.220 milions d'euros, 634 per a l'Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.