Economia

Contra l'atur i la reforma laboral

Milers de persones reclamen a tot Catalunya que no es retallin els drets socials

"Som més i no ens deixarem prendre la cartera: aquest és el missatge que hem de donar a Foment i als governs". Clar i planer, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va fer una crida als treballadors a "no fer ni una passa enrere" davant l'intent de retallada dels drets laborals per part de les patronals, que han obert un debat, el de la reforma del mercat de treball, que els sindicats rebutgen en aquests moments perquè "no és la causa de la crisi".

El líder ugetista va voler marcar les "línies vermelles" que els governs no han de traspassar, com les rebaixes de drets socials, especialment en forma d'acomiadament barat i de retallada de les pensions i prestacions socials. El missatge, adreçat a Foment i la CEOE, era clar com l'aigua: "No podem admetre les fórmules de la patronal, que pretenen recuperar els beneficis fent-nos pagar als treballadors", va dir el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego.

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, va calmar les inquietuds dels sindicats i va assegurar que "el govern [central] està obert al diàleg per veure com facilitar la contractació, no els acomiadaments".

Entre 9.000 i 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana i els sindicats, respectivament, van participar en la manifestació unitària de la UGT i CCOO a Barcelona, on, no obstant, hi va haver altres marxes, com les que van organitzar la USOC, la Intersindical i la CGT. Més enllà del rebuig a la reforma laboral, el Primer de Maig va estar marcat per la crisi econòmica i els seus efectes en els treballadors, amb un atur que a Catalunya ja afecta unes 620.000 persones, segons les últimes dades de l'INE.

"Feia molts anys que no arribàvem al Primer de Maig en una situació tan dura, tant per als aturats com per als treballadors que s'han d'enfrontar a retallades salarials", va explicar Gallego. Àlvarez va subratllar el caràcter global de les reivindicacions: "És el Primer de Maig més internacional, perquè estem sotmesos a la primera crisi de la globalització. Mai havia vist tanta gent com avui".

Tot i l'allau d'acomiadaments i expedients de regulació (ERO), l'ambient a la manifestació era més festiu que no pas reivindicatiu i no es van deixar sentir càntics. Treballadors d'empreses en processos traumàtics, com Trident, Inoxcrom i Serra Soldadura, es van deixar veure i van donar color a la manifestació, però es van trobar a faltar les mobilitzacions massives dels empleats de grans empreses com Seat o Nissan, que amb el futur més encarrilat, no es van deixar veure.

Participació desigual
A Tarragona, feia anys que CCOO i UGT no aconseguien una mobilització tan multitudinària com la d'ahir. Més de 2.500 persones van prendre part en la tradicional manifestació per la Rambla Nova, amb una destacada presència de treballadors d'empreses com BIC i Seirt, informa Oriol Margalef. Jaume Pros, secretari general de CCOO al Camp de Tarragona, va alertar que la paràlisi del consum està afectant la indústria química. Jordi Salvador, de la UGT, va destacar que dels 30.000 aturats a la demarcació el gener del 2008 s'ha passat a 50.000.

A Girona, la manifestació va estar marcada pels ERO que estan afectant les empreses de la demarcació, com la paperera Aconda o l'empresa de components d'automoció Trety. Empleats dels dos grups, així com de Tallers Casals i Simon, entre d'altres, van participar en una manifestació que va sumar més d'un miler de persones a Girona, informa Elisabet Escriche. Els sindicats van reclamar protecció social per als aturats i un canvi de model productiu que posi fi al degoteig d'EROs i tancaments d'empreses. "Un 19% dels gironins estan a l'atur", va alertar la portaveu de la UGT, Dolors Bassa.

Sorpresa entre els dirigents sindicals de Lleida per la "punxada" d'ahir a la manifestació. Unes 300 persones a tot estirar van participar en la tradicional marxa pels carrers de Lleida, molt per sota del llarg miler que habitualment hi participava. I més en un any en què els sindicats esperaven una massiva presència, informa Joan Tort. El pont i el bon temps, així com els actes festius previstos a Lleida, com la Fira de Titelles i la Fira d'Abril, podrien haver restat poder de convocatòria. Rosa Palau, secretària general d'UGT, i Josep Maria Baiget, que s'estrenava al capdavant de CCOO, van lamentar l'escassa participació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.