Economia

Penedès i Laietana tancaran la integració abans de Nadal

Les caixes treballen per presentar els números de la fusió al govern i al Banc d’Espanya en les properes setmanes

Les negociacions per a la integració de Caixa Penedès i Caixa Laietana han entrat en la seva recta final i, segons han informat a l’AVUI fonts de tota solvència, es podrien tancar en les properes setmanes. Aquest és, almenys, el full de ruta que tenen sobre la taula els directors generals de Penedès i Laietana, Ricard Pagès i Josep Ibern, respectivament, que confien a deixar tancada l’operació abans de Nadal.

Encara que el desig de les entitats era continuar en solitari o buscar una aliança amb una caixa de més enllà de Catalunya per minimitzar l’impacte de la duplicació de xarxes en la plantilla, la dificultat per portar a terme aquests plans i les circumstàncies financeres i polítiques els han empès a buscar un acord entre elles. Si finalment les converses arriben a bon port, les direccions generals de Penedès i Laietana tenen previst presentar l’operació a la Generalitat i al Banc d’Espanya a finals de desembre.

Fonts coneixedores de les negociacions asseguren que Ricard Pagès es convertiria en un primer moment en l’home fort de la nova caixa d’estalvis, encara que a mitjà termini –té actualment 62 anys– podria traspassar la direcció general a un tàndem integrat per Josep Ibern i un executiu de confiança provinent de Caixa Penedès.
Les dues caixes ja van mantenir converses de cara a una possible aliança abans de l’estiu, encara que van quedar suspeses a l’espera de com evolucionaven altres moviments en el sector. L’anunci de la unió entre les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa, que va concretar-se a mitjans d’octubre, va apropar de nou Penedès i Laietana davant la falta d’alternatives per guanyar dimensió.

La unió de Penedès i Laietana donaria lloc a una entitat amb un volum d’actius de 32.500 milions d’euros, una quantitat que pràcticament igualaria la dimensió de la nova caixa sorgida de la unió de Sabadell, Terrassa, Girona i Manlleu. Molt per sobre d’aquestes dues hi hauria el grup nascut de la integració de Catalunya, Tarragona i Manresa, i La Caixa.

Es tancaria d’aquesta forma la primera part de la reordenació del mapa de caixes catalanes, que quedaria reduït a quatre entitats, davant les deu que hi havien a principis d’any, tot just abans d’iniciar el procés. Deixant de banda La Caixa, que per la seva dimensió no ha participat en cap operació, les altres nou hauran protagonitzat alguna integració configurant tres nous grups: Sabadell-Terrassa-Girona-Manlleu, Catalunya-Tarragona-Manresa i , finalment, Penedès-Laietana.

Segona onada d’unions
Es compliran així els plans de la Generalitat i el Banc d’Espanya, que des de fa mesos advoquen per una integració de les caixes d’estalvis que faciliti la reducció del nombre de sucursals per adequar-les al nou context de reducció en la demanda del crèdit. A mitjà termini, i un cop les caixes paeixin els actuals processos d’unió, podria iniciar-se una altra onada de fusions que redueixi encara més el mapa català de caixes.

De fet, el mapa actual del departament d’Economia aconsella que a Catalunya només quedin tres caixes: La Caixa, l’entitat sorgida de la fusió entre Catalunya, Tarragona i Manresa, i un altre grup que concentri la resta, que sumaria un total de sis caixes d’estalvis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.