Bush alerta sobre les conseqüències del proteccionisme en la cimera del G-20
El president d'EUA, George W. Bush, ha alertat avui sobre les conseqüències de les mesures proteccionistes en la cimera del G-20, que pretén buscar solucions a la crisi financera global.
En unes declaracions en començar la reunió de les principals economies desenvolupades i en desenvolupament, Bush s'ha mostrat "complagut" amb els progressos als quals s'ha arribat per combatre la crisi financera i tractar que no es torni a repetir.
El president també ha expressat satisfacció perquè els líders que participen en el G-20 han "reafirmat els principis que protegeixen l'obertura de mercats i el lliure comerç". "Un dels perills en una crisi com aquesta és que la gent comenci a engegar polítiques proteccionistes", ha declarat.
Bush ha advertit que la crisi "no ha acabat" i ha afegit que, encara que s'han assolit alguns progressos, "encara queda molta feina per fer". En una línia similar s'ha pronunciat el primer ministre britànic, Gordon Brown, que ha reconegut que les converses són difícils però espera que els països assoleixin un acord durant la reunió per adoptar mesures concretes.
L'esborrany del document final
Un dels esborranys del document final que es debat a la cimera passa de puntetes sobre les discrepàncies entre Estats Units i Europa per enfortir la regulació dels mercats. La Unió Europea proposa que s'endureixi la regulació, especialment en quant al funcionament dels fons d'alt risc i a les indemnitzacions dels directius, cosa a la qual s'oposa Estats Units.
En el mateix document, figura la possibilitat d'una segona reunió de governants del G-20 a Europa, possiblement Londres, entre abril i maig. Reunió a la qual també vol assistir Zapatero, que només ha tingut 7 minuts per dir la seva opinió durant aquesta sessió plenària.
Les principals diferències en aquesta cimera de països desenvolupats i emergents es refereixen a la intervenció estatal i la regulació dels mercats.
L'esborrany de la declaració final de la cimera deixa a cada país l'opció de triar les seves pròpies mesures, però posa com termini màxim el 31 de març perquè cada govern estengui la vigilància dels fons d'alt risc i exerceixi un major control sobre les signatures de qualificació de risc.