Economia

Les borses es revifen arran del pla de Bush per salvar el sector financer

Les borses s'han revifat i l'Íbex-35 s'ha situat a la cota dels 11.300 punts, impulsat sobretot per la banca, després del pla de rescat llançat pels Estats Units per ajudar aquest sector. L'administració Bush ha desenvolupat un pla per alliberar els bancs dels actius il·líquids, aquells de difícil venda, i protegir així el sector financer de la crisi desfermada aquest dilluns.

El govern nord-americà pretén que l'Estat es faci responsable "dels actius contaminats del balanç de les institucions financeres", tot i que ha considerat que aquesta tasca podria "requerir temps".

L'Íbex-35 s'ha situat en 11.306,70 punts (12.30 hores), i l'índex general de la Borsa de Madrid ha avançat un 6,28%, fins a situar-se a la cota de les 1.211,67 unitats. A Europa, els principals indicadors també han registrat repunts significatius. En concret, París s'ha enfilat un 6,32%, i Frankfurt, un 4,11%.

El govern nord-americà pretén fer-se responsable "dels actius contaminats del balanç de les institucions financeres", segons han anunciat el secretari de Tresor nord-americà, Henry Paulson, i el president de la Reserva Federal, Ben Bernanke.

Paulson, Bernanke i el president de la Comissió de Valors dels Estats Units (SEC), Christopher Cox, van mantenir ahir una reunió d'uns 90 minuts de durada al Congrés amb més d'una dotzena de legisladors demòcrates i republicans, inclosa la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, a la seva oficina.

Després de la trobada, Paulson va dir als periodistes que l'administració i el Congrés estaven treballant en un pla per "fer front als riscos sistemàtics dels mercats i ajudar els bancs a desfer-se dels actius il·líquids", tot i que no va oferir més detalls.

"Parlem sobre un abordatge integral que exigirà que la legislació tracti amb actius no líquids i els balanços generals de les institucions financeres", ha dit Paulson davant dels periodistes.

Alhora, Pelosi va enviar ahir una carta a Bush avisant-lo que la situació econòmica requeria un altre esforç de recuperació bipartidista.

Per part seva, Bush, que va cancel·lar el viatge que havia de fer avui a Alabama i Florida per quedar-se a la Casa Blanca i analitzar la qüestió de la crisi financera, ha manifestat: "El poble americà pot estar segur que continuarem actuant per enfortir i estabilitzar els nostres mercats financers i augmentar la confiança dels inversors".

El demòcrata Barney Frank, que presideix el Comitè dels Serveis Financers de la Cambra Baixa, ha dit que van arribar a un "acord virtualment unànime" durant la reunió per nacionalitzar els actius basats en hipoteques per evitar la fallida del sistema financer nord-americà.

El senador Richard Shelby ha dit, per la seva banda, que la reunió es va centrar a "desfer-se dels actius il·líquids". "Estic esperant a veure la proposta que el Tresor Públic i la Fed ens enviaran", va afegir.

Dilluns passat les principals borses europees es van desplomar amb caigudes que oscil·laven entre un 3,3% i un 4,3%, en una sessió marcada pels descensos al sector financer, després de l'anunci de fallida del quart banc d'inversió nord-americà, Lehman Brothers.

L'endemà, la Reserva Federal va rescatar l'empresa asseguradora més gran del món, American International Group (AIG) i en va evitar la fallida amb un préstec de 85.000 milions de dòlars (599.738 milions d'euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.