Economia

La pujada dels cereals aboca a la crisi milers de ramaders

Economia

No és cap secret que el sector ramader no és el més rendible de l'economia. La novetat, amb la crisi econòmica actual, és que ha deixat de guanyar diners i moltes explotacions corren el risc de desaparèixer. Així ho va assegurar ahir a l'AVUI el responsable de sectors ramaders de la Unió de Pagesos (UP), Lluís Mont, que va explicar que "no hi ha cap explotació rendible, ni gran ni petita: ni tan sols es cobreix el preu de cost".

Malgrat que no existeix un cens oficial actualitzat d'explotacions ramaderes, s'estima que a Catalunya hi ha milers de ramaders que no cobreixen costos a causa de la forta alça del pinso, fruit de l'encariment dels cereals que serveixen per fabricar-lo: blat de moro, soja, mandioca, blat i ordi, entre d'altres. Mentre aquest encariment ha multiplicat la repercussió del pinso en el cost de producció de la ramaderia, el que es paga a les llotges pel bestiar amb prou feines ha canviat en l'últim any.

Lluís Mont posa com a exemple les granges de vedells: "El preu del pinso gairebé s'ha doblat en l'últim any i mig, de 16 a 30 cèntims d'euro el quilo, però el preu de la carn és el mateix". És precisament aquest subsector, el boví, el que "està vivint una crisi més forta. En dos anys, aproximadament el 35% de les granges de boví d'engreix han tancat", segons Mont, que va explicar que la peculiaritat del boví és que pateix més importació que d'altre bestiar.

Pel que fa a la llet, la federació espanyola de productors Prolec va presentar ahir un estudi que xifra en 5,5 milions d'euros les pèrdues del sector a Catalunya en el primer trimestre i que explica que en l'últim any han tancat 163 explotacions lleteres del país, el 16,5% del total.

Els números canten
Anant a les xifres, l'alta demanda provocada per la producció de biocombustibles ha dut el preu de cereals com el blat a una alça del 19% en l'últim any (i un 80% en dos anys), el blat de moro a una pujada de l'11% (un 47% en dos anys) i l'ordi a encarir-se un 12% (un 74% en dos anys). La soja, utilitzada per fer biodièsel i afectada també pel boom de demanda per a l'alimentació, s'ha encarit un 58% en un any i gairebé ha doblat el preu en dos anys.

Tot i aquestes alces, el preu que es paga als ramaders a les llotges pràcticament no s'han mogut en l'últim any, com és el cas del porc, dels ous i de la llet. Els ramaders de xai, de vedell i de pollastre han vist, a més, com ara els seus productes es paguen pitjor que fa un any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA
economia

La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments

barcelona
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona-Costa Brava supera el milió de passatgers

VILOBÍ D’ONYAR
economia

L’aeroport del Prat supera els cinc milions de passatgers al juliol i bat un nou rècord històric

El Prat de Llobregat
GIRONA

Joieria Quera obre la seva quarta botiga física a Sant Sebastià

GIRONA
L’ALTRA POTA DE LA MAJORIA

La clau d’una caixa d’obertura retardada

Barcelona