Economia

Obama no tem el dèficit

Estats Units

Amb un dèficit fiscal d’1,37 bilions d’euros, el més elevat des de la II Guerra Mundial, el president dels EUA, Barack Obama, s’ha vist obligat a presentar un pressupost que inclou “decisions difícils”. I això vol dir augmentar inicialment la despesa pública, i per tant el deute, perquè l’economia torni a funcionar.

El pressupost de l’administració Obama és resultat del dèficit fiscal d’1 bilió d’euros que hereta del govern Bush, una xifra que amb el nou pressupost augmenta fins als 1,37 bilions, cosa que suposa el 12,3% del PIB dels EUA. “A vegades et pots permetre redecorar casa teva, unes altres només et pots centrar a reconstruir els fonaments”, va dir Obama durant la presentació del primer pressupost del seu govern.

Per reconstruir els fonaments, el president demana fons addicionals per estimular l’economia i per invertir en programes com la reforma del sistema sanitari, una de les prioritats de l’administració, l’energia i l’educació. L’esborrany estableix un fons de reserva a deu anys de 498.000 milions per reformar el sistema de salut. Per finançar aquests serveis, s’apujaran els impostos als més rics.

Una altra via d’ingressos seran les noves càrregues fiscals sobre les empreses més contaminants. També es preveu acabar amb despeses excessives en defensa i retallar la despesa en les guerres de l’Iraq i l’Afganistan. Tot plegat ha de servir per reduir el dèficit fiscal en el futur. Tot i que es preveu que el dèficit continuï entorn dels 780.000 milions d’euros els dos propers anys, s’espera reduir-lo gràcies a l’augment d’impostos i la retallada de despeses. El compromís és que el 2013 hagi disminuït fins als 418.000 milions, cosa que representaria un 3% del PIB.

Per assolir aquesta xifra, ja s’han identificat retallades per valor d’1,6 bilions d’euros en els propers deu anys. Una d’aquestes retallades serà en els subsidis agrícoles i en programes educatius que no funcionen. “Tot i que a curt termini hem d’augmentar el dèficit, és només restablint la disciplina fiscal que podrem tenir un creixement sostingut”, va dir Obama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”