Economia

Zapatero reclama "coresponsabilitat" a Merkel i ofereix 2.000 milions de préstec a Grècia

El rescat podria pujar a 20.000 milions d'euros i alguns Estats, com Portugal o Holanda, ja han avançat que no hi participaran

El govern espanyol podria contribuir amb 2.000 milions d'euros al rescat de Grècia que els 27 negocien aquest dijous a Brussel·les, han informat fonts diplomàtiques. José Luis Rodríguez Zapatero ha reclamat "coresponsabilitat" a la cancellera alemanya, Angela Merkel, pressionant-la perquè accepti ajudar ja Atenes, com volen la resta de socis.

El president espanyol troba "admissible" la petició alemanya que l'FMI pagui una part de la factura, però avisa que la solució ha de ser "fonamentalment europea", és a dir, basada en préstecs bilaterals dels socis.

Els 2.000 milions són la contribució que li pertoca a l'Estat espanyol pel seu pes demogràfic i PIB: el 12,5% de la zona euro. "No estem parlant de donar diners a Grècia, sinó de fer-li un préstec, ens haurà de tornar els diners i, a més, amb interessos", ha aclarit el president espanyol

La cancellera alemanya s'ha enrocat contra la resta de socis i es nega a rescatar Grècia, fins i tot rebutja que els socis de la zona euro es reuneixin a banda per debatre les ajudes. Merkel està atrapada pel rebuig dels contribuents alemanys a pagar de la seva butxaca la crisi grega –el 62% s'hi oposen, segons les enquestes– i per la negativa dels seus socis de govern. Tot plegat, amb les eleccions de Renania del Nord a tocar, aquest maig.

En total, el rescat a Grècia podria pujar a 20.000 milions d'euros i alguns Estats, com Portugal o Holanda, ja han avançat que no hi participaran. La quantitat també podria oscil·lar en funció de si l'FMI participa o no en les ajudes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona