Economia

El Banc d'Espanya desmenteix Zapatero sobre la revifalla del crèdit i alerta d'una contracció

Economia

Amb la mateixa radiografia a la mà sobre com brolla l’aixeta del crèdit, José Luis Rodríguez Zapatero hi veu una “lleu millora” i el Banc d’Espanya hi percep una dura i seca contracció. És el cru desmentiment que ahir va posar sobre la taula el director del servei d’estudis del Banc d’Espanya, José Luis Malo de Molina, per a qui els propers mesos només es pot esperar una contracció del crèdit o un creixement nul en el millor dels casos per la restricció de l’oferta, però també de la demanda de préstecs.

Si el president espanyol celebrava divendres des de Brussel·les l’accés al crèdit de famílies i empreses, que només en línies ICO ha suposat 77.500 operacions, un ritme que va equiparar a la “velocitat de creuer”, l’esmena del supervisor va ser rotunda. “Seria erroni pensar que l’economia espanyola es pot sostraure a les tensions creditícies globals o que la sortida de la crisi depèn exclusivament de l’abundant disponibilitat de finançament”, el va contradir Malo de Molina.

El Banc d’Espanya admet que l’Estat, a través del fons d’adquisició d’actius i els avals ha “pal·liat” la sequera, però només això. I justifica la restricció pels reptes domèstics que han de capejar les entitats, entre ells la “pressió” per mantenir un elevat grau de capitalització o absorbir l’erosió del valor dels actius danyats i cobrir les falles de solvència dels prestataris per no disparar la seva morositat. Segons el supervisor, el debat sobre l’aixeta del crèdit fa oblidar que el desafiament és “preservar la solidesa del sistema financer”.

Des de la patronal bancària AEB, el seu president, Miguel Martín, va calmar els ànims confessant que no hi ha cap “risc catastròfic a la vista”, però sí algunes impureses. “Hi ha alguna branca que s’ha de sanejar. Amb disciplina i exigència aquestes branques també sortiran endavant”, va diagnosticar. Martín, però, va negar que els ajuts del govern siguin un “gota a gota” i va lloar la gestió de Solbes en la crisi. “El que ha de fer és simplement explicar-ho millor”, li va retreure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.