Economia

Empreses que es mouen

Els grups Ficosa i Comsa-Emte es troben amb una planta moderna i un personal amb talent que no anirà a l'atur

Hi ha empreses que marxen i empreses que es transformen. Hi ha poques empreses noves o que arribin. Les que marxen són les multinacionals, que arribaren fa 30 o 40 anys atretes pels sous baixos i per la vinculació espanyola al que serà la UE, que els donava entrada a un gran mercat. La majoria d'empreses que tanquen són forasteres, amb producte de baix valor afegit i amb un important paper de la mà d'obra. Sortosament, ara n'hi ha algunes que marxen dignament o bé es transformen. S'ha transformat la Hewlett Packard, que va tancar la fàbrica de Sant Cugat, però l'ha substituïda per la seu mundial d'impressores, que requereix un personal més qualificat. La Sony japonesa marxarà, però farà una sortida digna. Res a veure amb les multinacionals que tancaven la fàbrica, llançaven les claus i deixaven només un equip jurídic per fer front als acomiadaments i a les qüestions administratives pendents.

Sony començà la seva producció el 1983 en una fàbrica a Parets, després de 10 anys de participació en una empresa mixta, amb empresaris catalans. Quan en prengueren el control, abocaren els diners. La fàbrica de Viladecavalls s'inaugurà el 1992. Els japonesos hi van fer fortes inversions i la van renovar, passant dels televisors tradicionals als de pantalles planes, que requereixen mà d'obra més qualificada i maquinària més moderna. Han estat dels darrers productors d'electrònica de consum a plegar veles. I quan ho han fet han buscat una solució acceptable per als empleats i per al talent que han ajudat a crear. És l'acord amb Ficosa i Comsa-Emte, als quals es podria afegir Cirsa, el primer grup industrial de Terrassa.

Ficosa és la primera empresa catalana de components per a l'automòbil. Fa peces tan diverses com els retrovisors, canvis de marxes, seients, portes, cables i sistemes de conducció assistida. És una multinacional de butxaca, però de butxaca gran. Es diu oficialment Ficosa International i fa honor al seu nom, amb plantes arreu del món, que és el seu mercat. L'empresa és familiar i té sensibilitat social. Com és natural, experimenta les conseqüències dels alts i baixos del mercat de l'automòbil, però encara té corda. Comsa-Emte és el resultat de la unió de dues empreses que anaven bé. Un fet excepcional a Catalunya. Les empreses unifamiliars estan bé, però també són vàlides les plurifamiliars. Especialment quan es fusionen per créixer i no per evitar que un d'ells caigui, tal com acostuma passar.

Segons informa la premsa, Ficosa, en primer terme, i Comsa-Emte, en segon, es faran càrrec de la fàbrica Sony de Viladecavalls: tot o bona part del personal, maquinària, terrenys i instal·lacions. En lloc de fer televisors faran productes electrònics per a l'automòbil, per a Ficosa, i altres aplicacions electròniques per a Comsa-Emte. Sony és la primera interessada a quedar bé, ja que els seus productes es troben en el mercat. Les empreses catalanes es troben una planta moderna i un personal amb talent, que no anirà a l'atur, confio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.