La verema comença al Priorat amb una qualitat de raïm molt bona
Els vins de la DOQ Priorat poden repetir la qualificació d'anyada excel·lent de fa cinc anys
El volum d'exportació de la DO Montsant remunta tímidament
En les dues denominacions d'origen del Priorat ja ha començat la verema, tot i que només amb les varietats més primerenques. El gruix de la collita, que enguany el temps ha obligat a endarrerir deu dies, s'iniciarà d'aquí a un parell de setmanes. Les perspectives són molt bones quant a la qualitat del raïm.
A la zona sud de la DO Montsant-Falset, Marçà, el Masroig, els Guiamets... és on la verema ha arrencat amb més força, mentre que a la DOQ Priorat només s'han collit uns 70.000 quilos de raïm de varietats com ara la garnatxa blanca.
Els viticultors de les dues denominacions esperen collites molt bones. A la DOQ Priorat, les pluges del cap de setmana han estat les habituals i, “si continua el bon temps, es podria repetir una anyada com la del 2005, que va ser qualificada d'excel·lent”, segons Jaume Josa, secretari del consell regulador. La del 2009 va obtenir la qualificació de “molt bona”. La raó és que ni pedregades ni excessos d'humitat han complicat la sanitat dels raïms que encara esperen als ceps.
A la DO Montsant també esperen una collita lleugerament superior a la passada, ja que enguany, a diferència de l'anterior, la pedra no ha malmès part de la producció. Pel que fa a la quantitat, totes dues preveuen vinificar, si fa no fa, el mateix volum de raïm d'ara fa un any, en una campanya mitjana.
La DOQ Priorat incorpora, en aquesta verema, dos nous microcellers, i assoleix la xifra dels 92 inscrits. Es tracta de cellers familiars, amb produccions molt petites: el Celler Escoda-Pallejà (Torroja del Priorat) i el Sedó-Barceló (Bellmunt del Priorat).
Després del fort creixement dels últims anys, la DO Montsant estabilitza el nombre de cellers, que se situa en els 56. “Des de la creació de la denominació el 2001, el ritme va ser lògicament molt fort, però la crisi dels últims dos anys l'ha frenat. De tota manera, el nostre objectiu no és tant créixer en nombre de cellers inscrits com el de consolidar els existents”, ha puntualitzat el gerent, Gerard Amorós.