Economia

La contra

Fer turisme a la musclera

Els productors de mol·luscos del Delta volen complementar els seus ingressos obrint-se al sector turístic i oferint degustacions en plataformes a les badies dels Alfacs i del Fangar

“Tanqueu els ulls, tasteu i escolteu el mar”. Això és el que diu Agustí Bertomeu als turistes que visiten la seua musclera, al mig de la badia dels Alfacs. Aquest productor de mol·luscos va ser pioner a l'hora d'organitzar excursions guiades a les muscleres dels Alfacs, on va habilitar el magatzem flotant on guardava els estris i les cordes amb una cuina i una taula per oferir-hi degustacions. Allí s'ensenya als turistes les cordes i caixes submergides on s'engreixen musclos i ostres, se'ls explica el procés de producció i finalment se'ls ofereix un tast d'aquests productes criats a les badies del Delta regat amb una o més copes de cava. És un autèntic luxe per als sentits: degustar el marisc al costat d'on es cria, al bell mig de la badia dels Alfacs, un mar d'aigües tranquil·les que gairebé sempre sembla un espill. Gastronomia i paisatge formen un tot. El preu són 25 euros i inclou el viatge en vaixell des de la Ràpita.

“No he trobat mai a cap altre lloc del món el sabor que té el marisc del Delta”, explica Bertomeu als seus visitants. “Aquí tenim un cop fort d'aigua salada, amb una salinitat del 33% mesclada amb l'aigua dolça provinent dels arrossars i això és el que fa el nostre marisc tan especial”, argumenta Bertomeu. La seua musclera fa quatre anys que funciona però ara hi ha un intent seriós del govern per regularitzar aquesta activitat. A principis d'estiu el Departament d'Agricultura va autoritzar dues proves pilot: una a la musclera de Bertomeu i l'altra en una musclera del Fangar. En aquell moment es va crear una comissió de seguiment integrada per tècnics dels departaments d'Agricultura, Turisme i Salut, els consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià, els ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita i Deltebre i la Cambra de Comerç de Tortosa, per avaluar el funcionament d'aquesta activitat i fer-ne una normativa. De fet, ahir diversos membres d'aquesta comissió van visitar la musclera dels Alfacs. “Les previsions són que durant el mes d'octubre fem un dictamen i l'estiu del 2011 aquesta activitat estiga regularitzada”, diu el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre, Antoni Espanya. A partir d'aquí serà la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l'Ebre (Fepromodel) la que decidirà si s'habiliten més muscleres o no. D'entrada tot fa preveure que les dues que funcionen són més que suficients. “De moment, guanyar diners no en guanyem però donem a conèixer un producte i potenciem el turisme de la zona”, explica Bertomeu. Aquest estiu per la seua musclera han passat unes 2.000 persones. “És sens dubte el producte estel·lar de la badia”, manifesta per la seua banda Jordi López, coordinador de l'estació nàutica de la Ràpita. Tant ell com la regidora de Turisme, Rosa Anglès, destaquen que tots els que passen per la musclera en tornen “fascinats”. I encara hi ha un element per explotar, el didàctic. “Per al públic escolar pot ser molt interessant”, assenyala Albert Hernández, coordinador del Fons Europeu de Pesca.

Siga com siga, l'impuls d'aquesta nova oferta turística pot servir per potenciar una mica més l'incipient sector turístic de les Terres de l'Ebre i alhora complementar les rendes del sector aqüícola del Delta, un sector que dóna feina a unes 600 persones entre mariscadors (150), productors (400) i altres. La producció anual que sumen les dues badies és aproximadament de 3 milions de quilos de musclos i d'un milió d'ostres. En total hi ha 90 concessions als Alfacs i 74 més a la badia del Fangar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.