Conreus ecològics, sortida per a la pagesia de Llémena
Un estudi aposta per aquesta via però els productors de la zona mostren poca confiança en aquest model d'agricultura
La falta de relleu generacional és un dels principals problemes a la zona
L'agricultura ecològica i el foment del consum dels productes locals serien una sortida comercial per a la pagesia de la vall de Llémena, segons un estudi de Dinamis, empresa que desenvolupa iniciatives ambientals i socials. No obstant, els mateixos productors mostren poca confiança en el model ecològic, cosa que es deu principalment, segons apunta l'estudi, al baix “nivell d'informació i de formació dels productors convencionals sobre el tema”. De fet, dels 42 pagesos enquestats, 34 confirmen que desconeixen la tècnica d'aquests conreus.
No obstant, l'anàlisi deixa clar que l'activitat agrària a la vall de Llémena (que inclou els municipis de Sant Gregori, Canet d'Adri, Sant Martí de Llémena i Sant Aniol de Finestres) sobreviu, però no reviu, i que calen mesures per assegurar el relleu generacional, ara gairebé inexistent, principalment per manca de rendibilitat de l'activitat.
La quarantena d'explotacions de Llémena analitzades són convencionals i responen al model productivista, és a dir, més producció significa més rendibilitat. Així mateix, estan subjectes a la distribució agroalimentària que domina el mercat i poques fan venda directa del seu producte –només dues tenen parada al mercat–. Per això una de les conclusions de l'estudi és la necessitat de donar a conèixer al consumidor els productes locals amb estratègies comercials i de promoció gastronòmica que afavoreixin la continuïtat agrària de la vall de Llémena.
En aquest sentit, s'ha elaborat una guia de la pagesia activa amb què es pretén promocionar els productors locals. Es presenta avui, a les 12.00 h, a la casa de turisme rural El Nus de Pedra, a Llorà.