Economia

LA SÉNIA

Els moblistes volen recuperar vendes en festius

La crisi econòmica ha provocat una caiguda de les comandes de mobles del 40%, que el sector creu que podrà compensar en part amb l'obertura de les botigues els diumenges i festius

Després d'una dècada, els moblistes de la Sénia han aconseguit tornar a obrir els diumenges. Una fita que ha estat possible després que la direcció general de Comerç aprovés la declaració del municipi com a turístic i que la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia confia que ajude el sector a superar la crisi. En els darrers anys les vendes de mobles han caigut un 40% i tot i que a la Sénia només han tancat un parell de botigues de venda de mobles, igual com ha passat amb la indústria moblista, s'han acomiadat treballadors. “No sabem si podrem recuperar les vendes que vam perdre quan ens van obligar a tancar els diumenges, però ara la llei ens permet obrir i tenim l'oportunitat de provar si això ens permet salvar-nos de la crisi”, ha explicat el vicepresident de la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia, Toni Estellé. Segons un estudi, el tancament els diumenges els va fer perdre un 10% dels clients.

Actualment, a la Sénia hi ha una trentena de botigues de mobles –la majoria, membres de la federació–, que ocupen uns 300 treballadors. “Es parla molt dels acomiadaments de treballadors a les fàbriques, però la crisi també afecta el comerç i lògicament també hi ha hagut acomiadaments”, ha admès Estellé. Uns treballadors que no són exclusivament de la Sénia, ja que el sector genera ocupació a tota la comarca i també al Baix Maestrat.

Els moblistes lamenten que la Federació de Comerciants del Moble de Catalunya hagi presentat un recurs d'alçada contra la declaració de la Sénia com a municipi turístic. Els venedors de mobles de la resta del país consideren que aquesta declaració atempta contra els seus interessos i que la Generalitat s'ha basat en criteris comercials en lloc de turístics a l'hora d'aprovar-la. Amb tot, el director dels serveis territorials d'Innovació a les Terres de l'Ebre, Josep Felip Monclús, ha assegurat que la Sénia compleix els requisits per ser considerada municipi turístic. De fet, els darrers anys s'ha incrementat el nombre de places hoteleres al municipi, així com l'oferta de serveis turístics. Pel que fa a la declaració de la direcció general de Comerç, té una validesa de quatre anys i permet l'obertura diumenges i festius tot l'any, a excepció de l'1 de gener, l'1 de maig, l'11 de setembre i el 25 de desembre.

LA XIFRA

300
treballadors
ocupen la trentena de botigues de mobles de la Sénia, molts dels quals de fora del municipi.

LA FRASE

La llei ens permet obrir i hem de provar-ho per veure si això ens permet superar la crisi
Toni Estellé
VICEPRESIDENT DE LA FEDERACIÓ DE COMERCIANTS DEL MOBLE

LA DATA

2014
El permís d'obertura
dels comerços en festiu que ha aprovat la Generalitat té una validesa de quatre anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La Jonquera lidera la despesa estrangera a la demarcació

LA JONQUERA
economia

La venda de turismes d’ocasió creix un 3,7% a les comarques gironines

girona
economia

La renda dels barcelonins creix un 8% el primer trimestre del 2024

BARCELONA
agricultura

Augmenten les segones collites de blat de moro a Ponent

LLEIDA
economia

La producció d’oli d’oliva caurà un 60% a Tarragona i l’Ebre

Reus
política

La CUP llença un espot per denunciar la massificació turística a Catalunya

barcelona
BEGUR

Reclamen la readmissió del delegat dels treballadors d’Innova Coptalia

BEGUR
economia

Els treballadors de la planta de compostatge de Botarell faran vaga indefinida a partir del 23 d’agost

Botarell

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA