El ganxo de les mongetes
La primera collita de la denominació d'origen protegida (DOP) de la mongeta del ganxet Vallès-Maresme ja és una realitat, després d'un grapat d'anys de reivindicació de la singularitat d'aquest llegum conegut i reconegut pel seu gust suau i la seva característica forma
La mongeta del ganxet del Vallès-Maresme, reconeguda oficialment i amb un segell nou de trinca que hi diu denominació d'origen protegida (DOP) ja és una realitat. Ahir es va escenificar l'entrega d'un saquet d'aquest llegum per part del president del Consell Regulador de la DOP Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme, Ramon Casamada, al rector de la UPC, Antoni Giró Roca. Era un acte simbòlic i d'agraïment. No en va la universitat ha estat cabdal per aconseguir la varietat de la mongeta a partir de la qual es pogués construir aquesta singularitat certificada. La col·laboració entre la pagesia i el món de la investigació dels laboratoris universitaris ha estat llarga i feixuga, però, tal com reconeix Casamada, «molt fructífera». «Hem recollit els resultats de dos anys d'estudis de camp per determinar la varietat mare a partir de la qual es genera tot el conreu», especifica el president del Consell Regulador.
Segons comenta, el gran handicap de la mongeta del ganxet és que no n'hi ha grans extensions, sinó que la seva presència als camps sempre s'ha vinculat a un conreu familiar de petit format. «Es fa difícil de calcular, però a Catalunya devem ser uns 150 productors que anualment podem posar al mercat uns 250.000 quilos de mongeta», especifica. En aquest primer any d'empenta de la DOP, al voltant d'un 10% dels pagesos que treballen el producte s'han apuntat a la certificació del nou segell. «El nostre objectiu és arribar a convèncer-los a tots, perquè l'esforç destinat al principi dóna bons resultats i en garanteix una venda en condicions», assenyala Ramon Casamada.
Les plantacions de mongeta del ganxet són al Vallès Oriental (54% del total), el Maresme (24%), el Vallès Occidental (13%) i la Selva (9%). Ramon Ribot, de la Cooperativa Agrícola de Palafolls, que també pren part en la DOP, considera que els productors de la zona «estan prou engrescats» per acceptar i aplicar la nova normativa. «S'ha demostrat el bon criteri de preservar aquest producte de tota la vida i que ens permet lluitar contra la venda de mongetes que del ganxet en tenen ben poc», considera. En aquest cas, creu que el paper de les cooperatives, assessorant el pagès i ajudant a col·locar el producte en el mercat, tant al natural com envasat, «és de totes totes decisiu».
La millor companya al plat
«La mongeta del ganxet és la companya ideal de la gastronomia i s'adapta a la imaginació del cuiner.» Ramon Casamada destaca l'alt valor del llegum quan es tracta de maridar-lo amb productes de primera qualitat. En aquest sentit, tant al Vallès com al Maresme fa anys que es potencia la mongeta, o fesol en determinades zones, a través de trobades gastronòmiques. Les jornades dedicades íntegrament a aquest producte de pell gairebé invisible, gust suau i forma de ganxo ben marcat es multipliquen. Tant és així que des del Consell Comarcal del Maresme es va editar fa poc una guia de productes de la terra en la qual, evidentment, la mongeta hi té el seu espai.