Economia

Economia

Gall del Penedès amb raïm

IGP ·

Els criadors del gall negre del Penedès busquen el reconeixement oficial de la marca, i estudien la introducció de brises de raïm per donar-li un gust singular

Ahir va obrir portes la fira més popular d'aviram

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està investigant des de fa mesos la manera perquè s'atorgui el reconeixement de la raça de gall del Penedès com a IGP (indicació geogràfica protegida). El tràmit està encallat des de fa temps als despatxos de la Generalitat. La raó: l'enfortiment de les normatives, per una banda, i les poques diferències que hi ha entre les races actuals i la del Penedès, per l'altra, que no permet passar el sedàs. L'Institut de Recerca ha començat l'estudi a iniciativa del territori per veure l'efecte que té la introducció de la brisa de raïm, les restes que queden després de ser premsat en el procés de la verema, en els cereals que mengen aquests animals. S'intueix que l'alimentació penedesenca atorgaria una qualitat organolèptica diferenciada que permetria als criadors de la zona posar als seus galls el distintiu de qualitat. La proposta, nascuda de l'Associació de Criadors de Gall Negre del Penedès i del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, s'aplica, de fet, des de fa anys però amb raïm fresc. Maria Antònia Udina, presidenta de l'Associació de Criadors de Gall Negre del Penedès, explicava ahir al matí que alguns dels galls del Penedès exposats ja en mengen, de raïm. “A més del cereal ecològic que mengen, els donem productes de l'horta, quan toca els donem tomàquets i quan toca raïm. I això es nota en el gust”, deia. “Raïm fermentat i fet vi?”, preguntava amb sorna un visitant matiner a la criadora. “No, que el cant del gall sonaria diferent”, responia entre rialles. Udina ho comentava ahir als visitants més matiners una estona abans de la inauguració oficial de la Fira del Gall de Vilafranca, la fira més potent de venda d'ocells del país i la referència del sector perquè, a més de ser l'única on es mostra i es ven l'aviram viu, es comercialitza el gall del Penedès com a reclam.

La fira va obrir ahir portes al parc de Sant Julià a les vuit del matí, després de la tradicional passejada que l'alcalde de la ciutat, Pere Regull (CiU), va fer per adquirir una peça de totes les parades dels criadors per després repartir-les entre l'hospital de l'Alt Penedès, les residències d'avis i centres benèfics de la ciutat. L'alcalde no es va endur a casa els animals vius. Els van posar en un tancat i quan acabi la fira avui al migdia passaran pel servei d'escorxador gratuït que permet endur-se l'animal mort i plomat al cap de dues hores d'haver-lo adquirit. En total la fira posa a exposició 3.000 ocells, entre pollastres de pagès, ànecs, galls dindis i galls del Penedès, i s'espera que hi passin més de 40.000 persones.

Tot i que la raça Penedès –amb les varietats blat, aperdiuada, barrada i gall negre– no tingui un reconeixement oficial per part de les institucions, com tenen la raça del Prat, l'Empordanesa i la Flor d'Ametller, té avui dia el reconeixement del sector per la qualitat de la seva carn, i també el reconeixement del públic que cada any omple Vilafranca. Els qui no vulguin comprar però sí tastar ho podran fer aquest matí a l'estand de la Mostra de Cuina d'Aviram, amb vint plats per escollir, i regar-ho amb alguns dels disset vins que ofereix la Mostra de Vins Negres de la DO Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.