Economia

AGRICULTURA

La DO Arròs del Delta incorpora una varietat més sostenible

Se substituirà la sénia per la gleva, una llavor originària del delta de l'Ebre, més adaptada a les condicions climatològiques i que consumeix menys aigua

La denominació d'origen (DO) de l'arròs del delta de l'Ebre reconeix actualment les varietats bahia, tebre, fonsa, bomba, montsianell i sénia. Aquesta darrera varietat caurà de la llista d'arrossos protegits perquè ja no se'n produeixen llavors a escala comercial i serà substituïda per la gleva, originària del delta de l'Ebre, tot i que fins ara no estava reconeguda per la DO. El consell regulador de la DO Arròs del Delta ha iniciat el procés de modificació del seu reglament i en un parell de mesos la varietat gleva substituirà la sénia.

De fet l'arròs gleva s'adapta més fàcilment als camps del delta de l'Ebre i el seu conreu és més sostenible. Es tracta d'una varietat de cicle més curt, cosa que significa que necessita menys aigua, i també més resistent a la plaga del barrinador de l'arròs. En aquest sentit, permet reduir els tractaments aeris contra la plaga i manté un equilibri entre el model agronòmic i el respecte i conservació del Parc natural del Delta de l'Ebre. Pel que fa al tipus d'arròs és molt similar al bahia.

Més de 100 milions de quilos

La producció d'arròs al delta de l'Ebre supera els 100 milions de quilos. De tota manera les dues cooperatives arrosseres (la Cambra del Montsià i Arrossaires del Delta de l'Ebre, que concentren la major part de la producció) comercialitzen un volum molt reduït amb el segell de qualitat. Precisament un dels reptes del sector arrosser és incrementar la producció envasada amb marca pròpia i augmentar els marges comercials. Aquesta campanya el preu de l'arròs ha anat a la baixa, igual que el de la resta de produccions agrícoles, perquè és el sector de la distribució qui l'acaba fixant.

LA XIFRA

6
varietats
formen la DO de l'arròs del delta de l'Ebre. Ara la varietat sénia serà substituïda per la gleva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.