Cada dia laborable es presenta de mitjana una regulació d'ocupació a la demarcació
Des de principi d'any 68 empreses han sol·licitat una reducció de plantilla, gairebé la mateixa xifra que en tot el 2008
Aquests primers mesos del 2009 estan sent especialment durs a les comarques gironines i ho demostren les dades dels ERO. Si en tot el 2008 al Departament de Treball se'n van presentar una setantena, només des de principi d'any ja en són 68. I cada mes les xifres van en augment. El gener passat, es van presentar 15 ERO –2 de reducció, 5 de rescissió i 8 de suspensió– que afectaven 837 treballadors. Al febrer es va augmentar fins als 21 expedients –5 de reducció, 5 de rescissió i 11 de suspensió– que, en aquest cas, suposaven la pèrdua de feina de 363 persones. Al març es va arribar als 23 ERO –3 de reducció, 5 de rescissió i 15 de suspensió– i els afectats eren 666. I, durant la primera setmana de maig, ja se n'han comptabilitzat 10 (9 dels quals van entrar divendres de la setmana passada) –1 de reducció, 5 de rescissió i 4 de suspensió temporal– que repercuteixen en 440 llocs de treball.
Són dades de presentació d'ERO, els quals no tots acaben sent aprovats, i els que tiren endavant no sempre ho fan en les condicions que inicialment havien exposat els empresaris. En moltes ocasions, el nombre de treballadors afectats s'acaba reduint, fruit de les negociacions entre les direccions i els comitès d'empresa, en moltes de les quals hi acaba intervenint Treball com a mediador. Un exemple és el cas de Trety de Maçanet. L'empresa volia fer fora 289 empleats, gairebé un terç dels 800 que formen part de la plantilla. Després de dures negociacions, es va arribar a rebaixar fins a 241 afectats. Un cas d'expedient que no ha tirat endavant aquest any és la reducció de jornada que plantejava Tallers Casals de Ripoll i que afectava els 72 membres de la plantilla. Posteriorment, l'empresa ha presentat un nou ERO, en aquest cas per fer fora 35 persones.
L'única interpretació positiva de les dades d'ERO en el primer trimestre de l'any és que l'opció d'enviar els treballadors temporalment a l'atur, en lloc d'acomiadar-los definitivament, és la prioritària en la majoria d'empresaris que decideixen tirar endavant un ERO. L'actual conjuntura econòmica, però, deixa en suspens què passarà amb aquestes persones quan s'hagin de reincorporar.
Desconvoquen la vaga de Hutchinson
La direcció i el comitè d'empresa de Hutchinson de Palamós estan a punt d'arribar a un acord sobre l'expedient de regulació d'ocupació que ha d'afectar 181 treballadors. Aquest acostament de posicions ha provocat que el comitè desconvoqui la vaga de 48 hores prevista per avui i demà. Ahir, les dues parts van mantenir una reunió maratoniana, que continuarà avui a la tarda. Segons va explicar Salvador Vila, delegat de la UGT a Hutchinson, és molt probable que avui es pugui signar un preacord.
L'empresa ha augmentat les indemnitzacions fins a 45 dies per any treballat, amb un límit de 42 mensualitats i un màxim de 100.000 euros per treballador. Així mateix, accepta rebaixar l'edat de les prejubilacions fins als 56 anys i també s'estan acostant posicions en la possibilitat que una part dels afectats s'incloguin en un ERO temporal fins a finals d'any. El punt que encara s'ha de matisar és la quantitat econòmica que rebran els afectats per pagar la fiscalitat que suposa l'acomiadament. El comitè reclama que siguin 5.000 euros i, la proposta de l'empresa, és de 2.000. Els avenços que està aconseguint el comitè, però, són destacables, tenint en compte que inicialment l'ERO afectava 209 persones i que les indemnitzacions eren de 35 dies per any treballat i un màxim de 20 mensualitats.
ERO temporal a Mecalux que afecta 409 empleats catalans
Mecalux va anunciar ahir a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) que presentarà tres expedients de regulació d'ocupació (ERO) temporal a les societats Mecalux SA i a les seves filials Esmena SLU i Mecalux Servis SA. L'expedient afectarà 987 treballadors dels centres de Cornellà de Llobregat, Barcelona, Madrid, Gijón i Palència, dels quals 409 seran empleats de les plantes catalanes. La suspensió de feina s'allargarà fins al 31 de maig del 2010, durant un màxim de 108 dies laborables. L'empresa, que dissenya i fabrica sistemes d'emmagatzematge, justifica la decisió per les pèrdues dels últims mesos i sosté que l'objectiu és «ajustar les necessitats de producció a la reducció que han experimentat les vendes com a conseqüència de la difícil situació econòmica general». L'empresa, però, deixa entendre que la mesura és transitòria.
Comexi rebaixa l'ERO
a.puigL'empresa Comexi, de Riudellots de la Selva, va entrar ahir als serveis territorials de Treball l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que va anunciar la setmana passada. Tot i que inicialment la intenció de l'empresa era que hi hagués 300 treballadors afectats dels 330 que té la plantilla, finalment s'ha rebaixat la xifra fins a 253. Es preveu que el període de reducció de jornada sigui de sis mesos i els treballadors afectats estan repartits en diferents seccions, tot i que la que en surt més perjudicada és la de muntatge. L'empresa, dedicada a la fabricació de maquinària i béns d'equipament per a l'envàs flexible, justifica la mesura per la davallada de comandes que ha registrat els darrers mesos, fet que ha comportat que s'hagi acumulat estoc als magatzems. L'empresa, però, confia en una recuperació gradual.
Aconda, a contrarellotge
El jutge mercantil ja ha donat llum verd al procés de liquidació i tancament d'Aconda Paper de Flaçà, que es farà efectiu a finals d'aquest mes de maig si no surt cap inversor. Ahir es va produir una altra reunió entre el comitè, l'empresa i els administradors concursals. Segons va informar el president del comitè, Joan Brugué, a hores d'ara cap empresa s'ha interessat per invertir a Aconda. I les esperances perquè això es produeixi són cada cop més minses. Mentrestant, la plantilla continua sense anar a treballar i només una desena de persones van a la fàbrica per fer tasques de manteniment. El procés de tancament d'Aconda s'ha iniciat després que la companyia belga Intermills es fes enrere en la compra de la paperera gironina, incomplint la majoria d'acords que s'incloïen en el contracte de compravenda.