Economia

Ordesa i l'IRTA inauguren una planta per investigar nous productes lactis

Felip de Borbó presideix l'acte i, abans, beneeix el museu d'arts gràfiques d'Alzamora

Diu que els últims crims no poden enterbolir els valors olotins

Els Laboratoris Ordesa, empresa especialitzada en alimentació infantil, i l'IRTA de Monells van inaugurar ahir una innovadora planta pilot, única al sud d'Europa, que permetrà la realització de processos a escala per al desenvolupament de nous productes lactis. La inauguració va anar a càrrec del príncep Felip de Borbó.

La posada en marxa de la planta ha estat el resultat d'un acord estratègic d'investigació signat per la multinacional catalana Ordesa i l'IRTA. Aquest acord, segons va assegurar ahir el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M Pelegrí, és un “exemple de col·laboració entre l'empresa privada i l'administració pública i té com a principal valor el saber fer que aporten ambdues organitzacions i la seva capacitat per impulsar nous productes de major valor afegit”.

Assajar amb aliments en aquestes instal·lacions permet als investigadors estalviar el 70% del temps i del cost de producció que es necessitarien en una planta industrial. La planta ha tingut una inversió de dos milions d'euros i ocupa una superfície de 400 metres quadrats. A més dels productes lactis, a la planta també s'hi poden provar altres aliments, com ara llets vegetals, begudes isotòniques o sucs de fruita.

Al matí, Felip de Borbó va inaugurar el museu d'arts gràfiques d'Alzamora Group a la fàbrica de Sant Cosme de Sant Joan les Fonts –una de les tres que té–, creat amb els anys pel president del grup, Pere Alzamora, fill del fundador, amb la col·laboració de Sebastià Vives. És una col·lecció única sobre la història de les arts gràfiques des del segle XVII. A més, hi ha el rètol de la botiga on Pere Alzamora Michel va iniciar l'activitat l'any 1900 al carrer Crivillers d'Olot.

Abans de la inauguració, el príncep d'Astúries i de Girona va visitar la fàbrica, que amb un destacat departament d'R+D i un magatzem robotitzat, està situada al capdavant de l'embalatge mundial. La directora general, Anna Alzamora, va recordar a Felip de Borbó que havia fet una passejada per la història d'un art que s'ha industrialitzat, va remarcar que el seu pare s'havia fet càrrec de l'empresa l'any 1951 amb només dinou anys i va destacar l'esperit emprenedor dels 200 treballadors del grup.

La jornada gironina de Felip de Borbó va començar amb la visita al centre d'educació especial Joan XXIII d'Olot del Patronat Joan Sellas Cardelús. El príncep va entrar a una aula d'educació infantil, una d'ESO i una de prelaboral. El president del patronat, Manuel Faus, va agrair-li la presència al centre abans que descobrís una placa commemorativa. Acompanyaven Felip de Borbó el subdelegat del govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el vicepresident de la Fundació Príncep de Girona, Josep Lagares; el president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé; l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, i el president del Consell de la Garrotxa, Joan Espona, entre altres. També hi havia l'expresident de la fundació, Arcadi Calzada.

El príncep va dinar al restaurant La Deu d'Olot amb 22 representants de la vida social, econòmica, esportiva i associativa de la zona. Va enaltir els valors de la comarca i va afirmar que la bellesa, l'alegria i la preservació del medi natural són qualitats que distingeixen els olotins. Aquestes qualitats, segons va dir, “no han de quedar enterbolides per esdeveniments aïllats i de caràcter excepcional”, amb referència als crims de La Caritat i les quatre morts a trets de Pere Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.