Opinió

Es busca capital

En algun indret del Vallès, una petita enginyeria amb un producte competitiu, innovador i patentat mundialment cerca menys d'un milió d'euros per afrontar el seu creixement. El seu producte s'adreça a un mercat en expansió, on podria arribar a vendre unes 500 unitats arreu del món els pròxims deu anys que, a uns 250.000 euros cadascuna, pot representar 125 milions d'euros de facturació. Malauradament, la seva curta trajectòria, l'escàs patrimoni dels seus socis i la pròpia situació complicada de la banca, faran gairebé impossible el finançament amb recursos aliens. L'entrada de nous socis serà la millor i segurament única alternativa.

Les exportacions catalanes tancaren el 2010 amb un augment proper al 20%, fruit tant de la depreciació de l'euro com dels esforços de molts empresaris. Les estadístiques, però, amaguen nombrosos casos de dificultat per poder atendre comandes exteriors amb uns recursos propis molt limitats i un crèdit bancari paralitzat. Aviat la Generalitat podrà emetre més de 1.800 milions d'euros de nou deute per eixugar el dèficit acumulat, mentre el president Zapatero espera amb delit els 300 milions compromesos pels capitalistes del golf Pèrsic per a les malmeses caixes espanyoles. En aquest ball de xifres ningú es recorda, però, dels malaurats emprenedors i petits empresaris, especialment dels que volen sortir a fora a vendre, avui dia l'opció més intel·ligent. Per solucionar aquest greu problema no seria lògic exigir el renaixement de la banca pública, encara que aquesta s'ha consolidat, de fet, a molts països occidentals amb els milionaris rescats bancaris dels darrers anys i continua també predominant a mercats emergents com ara la Xina i l'Índia. Sí que tindria força sentit, en canvi, promoure una més estreta col·laboració publicoprivada en la concessió del crèdit i millorar els incentius al capital risc i la capitalització empresarial en general. El suport públic a l'empresari a Catalunya, en el format actual, pot generar situacions paradoxals. Per exemple, mentre un empresari català cerca capital per llençar un nou model de lleure de baix cost, una agència del govern català feia tot el possible per ajudar un competidor estranger a establir-se a casa nostra per desenvolupar la mateixa activitat. Ens cal, doncs, una seriosa reflexió sobre el paper, estructura i eficàcia dels instruments públics de suport a l'empresa.

Les solucions a la manca de capital han de venir en part de l'administració, però també dels mateixos empresaris. Un recent estudi independent estimava en 800 les empreses que podien sortir a cotitzar al nou mercat alternatiu borsari (MAB). La realitat, però, és que avui només n'hi ha 13 i tan sols dues són catalanes. Molts empresaris segueixen sent força reticents a cedir control i ampliar la transparència a canvi de capital fresc, ja sigui de la borsa, un fons o un inversor privat. L'enginyeria del Vallès del nostre exemple, però, té ben clar que aquesta és, ara mateix, l'única via possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

El Banc d’Anglaterra abaixa els tipus per primer cop en 4 anys, al 5%

BARCELONA
ECONOMIA

El Govern destina 2,1 milions a 137 projectes d’Economia Blava en municipis pesquers

Barcelona
viticultura

El vi i el cava a Catalunya generen 3.200 milions de negoci, el doble que el 2016

Barcelona
gastronomia

Pla per promoure els olis d’oliva verge extra

Barcelona
Economia

El sector turístic inicia l’agost amb bones expectatives

Barcelona
economia

El PIB creix cinc dècimes respecte al primer trimestre i se situa en el 2,9%

barcelona

Aproven el reglament del Formatge Garrotxa amb la distinció IGP

OLOT
economia

CaixaBank guanya 2.675 milions d’euros fins al juny, un 25,2% més

barcelona
economia

El BBVA frega els 5.000 milions de benefici el primer semestre en plena opa al Sabadell

madrid