Un estudi conclou que l'activitat econòmica als pobles de la Taula del Sénia és molt diversificada

Els sectors del moble, agroalimentari i químic, les pedreres i el turisme són els motors

L'economia de l'àrea de la Taula del Sénia no depèn exclusivament del sector agroalimentari, el del moble o les pedreres, sinó que també són motors d'aquest territori altres activitats, com ara la indústria química i el turisme. Així, de la mateixa manera que a les Terres de l'Ebre l'estudi de l'economista Germà Bel va posar sobre la taula que l'economia és diversificada, una situació semblant es dóna a la Taula del Sénia. «Ens va sorprendre que entre els sectors d'alta especialització i amb un clúster potencial aparegués la indústria química», explica el gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia, Jaume Antich. Però és que només al terme d'Ulldecona hi ha una empresa (Maverick) que es dedica a la fabricació de productes cosmètics i d'higiene amb una plantilla de 240 treballadors.

Segons l'estudi, l'agricultura té 5.519 afiliats a la Seguretat Social, la construcció en té 6.229, la indústria 9.092 i els serveis 20.613. El sector primari té més pes a les planes interiors i als Ports, la indústria es desenvolupa sobretot a l'eix del riu Sénia i els serveis es concentren al litoral, a Morella i els municipis menys poblats.

La crisi econòmica també passa factura als municipis de la Taula del Sénia amb dos sectors clarament castigats per la crisi de la construcció, com són el del moble i les pedreres. «Sembla que ara amb l'obra pública les pedreres recuperen l'activitat», sosté Antich. La taxa d'atur es va començar a enfilar el 2008 i arriba fins al 9,2%, amb una desocupació mitjana de 7.571 persones el 2009. Entre les debilitats de la Taula del Sénia, l'estudi inclou l'alta estacionalitat del sector de serveis i la falta de serveis als polígons industrials.

Línies estratègiques

El gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia ha explicat que l'estudi sobre l'activitat econòmica es completarà amb una segona part que inclourà entrevistes als sectors empresarials i socials. «Ara tenim la diagnosi i el que calen són les línies estratègiques que s'han de seguir», assenyala Antich. En aquest sentit, en les conclusions de la primera part de l'estudi s'avança que hi ha lideratge i capacitat empresarial en els cinc principals sectors econòmics (agroalimentari, mobles, pedreres, química i turisme), una capacitat que permet abordar l'entorn competitiu, la transformació productiva i la innovació i la diversificació de l'activitat econòmica. Entre els reptes de futur, l'estudi apunta una estratègia més agosarada en l'àmbit de la comercialització i la qualificació dels recursos humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.