Economia

l'entrevista

“Dubto que aquí els ajuts facin tenir més fills ”

L'estudi que ha dirigit sobre la fecunditat a Catalunya diu que la probabilitat de tenir el primer fill varia molt en funció del lloc de naixement de les dones.

M'ho pot explicar?

Doncs que el comportament de les dones autòctones i les estrangeres és diferent. En el cas de les catalanes, són mares 4 o 5 anys més tard.

És un comportament excepcional?

Aquí la primera maternitat se situa al voltant dels 30 anys i hi ha pocs països a Europa que ho superin. El problema és que retardar la maternitat provoca dificultats quan es vol tenir fills i després s'ha de recórrer a tècniques de reproducció assistida.

Precisament Catalunya és pionera i un referent en tècniques de reproducció assistida.

És que hi ha molt mercat perquè moltes dones no poden ser mares, es tracta d'un problema real. I sense aquestes tècniques la proporció de dones sense fills seria més alta, hi hauria menys fertilitat.

Però la situació és diferent entre les dones estrangeres.

Hi ha un proporció molt més baixa de dones immigrants sense fills i són mares molt més joves. Això es pot veure quan vas a recollir els fills al col·legi. També és veritat que les que han vingut de més joves i s'han socialitzat aquí han agafat els mals hàbits de les dones catalanes pel que fa al retard de la fertilitat.

De l'estudi es desprèn que la probabilitat de tenir fills està relacionada amb si la parella s'ha casat o no.

Les unions consensuals són més inestables que els matrimonis, hi ha un augment de la tendència a la separació, i això afecta la propensió a tenir fills. Ara una parella tarda 4 o 5 anys a tenir el primer fill, sempre que no s'hagi separat abans.

Com explica aquest retard en la maternitat de les catalanes?

Hi han un cúmul de factors. Aquí els joves estudien fins més tard, s'emancipen més tard, tenen feines més precàries i no es poden comprar un habitatge... Tot suma i fa que esperin a tenir més estabilitat. Segueixen el model dels seus pares de tenir feina, casa... En altres països s'emancipen quan encara estudien i viuen de lloguer.

Quins problemes pot provocar aquesta infecunditat?

L'envelliment de la població, que fins ara s'havia frenat amb la immigració. No és que sigui una catàstrofe però aquest envelliment pot obligar a retardar l'edat de jubilació, per exemple.

Què es pot fet?

Per augmentar la fecunditat cal avançar l'edat de la primera maternitat, i ara ho veig difícil perquè passa per canvis econòmics i socials. I la crisi segurament retardarà encara més la decisió de tenir fills.

Com s'aconsegueix avançar la maternitat?

És complicat perquè és un tema cultural i econòmic. Als països del nord d'Europa hi ha ajuts per a les famílies i es nota en els índexs de fecunditat. Als països del sud dubto que tinguin més fills encara que rebin ajuts.

Com el famós xec nadó?

Era un ajut molt petit que no atacava d'arrel el problema. El que cal és aconseguir que les dones tinguin el primer fill dos o tres anys abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona