Els promotors creuen que el preu dels pisos torna a ser lògic
El sector diu que ens hem situat en els nivells del 2005 i que és agosarat dir que encara no s'ha tocat fons, tal com va afirmar la patronal FOEG fa alguns dies
Les noves promocions s'hauran d'adequar a la realitat del mercat
El preu de l'habitatge ja torna a ser lògic i correcte. Així ho considera el gremi de promotors i constructors de la demarcació de Girona, segons el qual, dir que el sector de la construcció encara no ha tocat fons, tal com afirmava fa alguns dies la patronal gironina FOEG, és “agosarat”. Segons el secretari del gremi, Josep Donés, “les coses són on havien de ser”. Això vol dir que, segons les dades presentades ahir en roda de premsa, els preus actuals són similars als que hi havia l'any 2005 –i, en algunes poblacions, similars al 2004.
Per exemple, a la ciutat de Girona, en un zona intermèdia de preu, un habitatge nou d'entre 55 i 75 metres quadrats costava l'octubre de l'any passat 2.774 euros el metre quadrat. L'octubre del 2007 eren 3.632 euros. I, si ens el 2005, 2.856 euros. A Lloret estem parlant de 2.625 euros –el 2005 eren 2.621 euros–. A Figueres, 1.920 i 2.202 euros, l'any passat i el 2005, respectivament. I així la resta de poblacions analitzades pel gremi –vegeu el gràfic que acompanya aquesta informació–.
Necessitats del mercat
Per Donés, però, les coses han canviat i a partir d'ara les noves promocions immobiliàries s'han d'adequar a les necessitats del mercat. “Això vol dir que els pisos seran més barats, perquè el preu del sòl ha baixat, i que les superfícies s'ajustaran a la composició de les noves famílies”, va dir Donés. I, segons el secretari del gremi, ha de ser així en l'habitatge nou, en el de segona mà i també en el lloguer i les segones residències. “Els lloguers s'han de situar en uns 500 euros i les hipoteques en uns 800 euros mensuals. El preu cal que s'adeqüi a la quota que es pot pagar. Potser un mileurista haurà de llogar. Però dos mileuristes ja podran comprar”, afirma.
En aquest sentit, Pere Bahí, vicepresident del gremi, considera que el mercat immobiliari és dispar. “Hi ha propietaris que tenen necessitat de vendre ràpid. D'altres, no. I això provoca una variabilitat de preus que dificulta fer una generalització”, considera. I afegeix: “Al final, l'oferta i la demanda acaba posant tothom al seu lloc”.
Prendre decisions
“Un cop detectat el problema, ara toca prendre decisions”, sosté Donés. I és que, segons el secretari, ja s'han detectat els problemes que ha generat la crisi econòmica i ara toca “arremangar-se i posar-se a treballar”. De fet, aquest és un prec que va fer al nou govern de la Generalitat.
Les vendes aniran lentes
El gremi considera que l'increment de les vendes d'habitatges serà lent. “Ara les obres que es comencen ja tenen comprador. Això dóna garanties i seguretat, però, alhora, provoca que tot vagi més lent”, explica Donés.
L'any 2010, la compravenda d'habitatges va pujar un 4,85%, motivada per l'eliminació de la desgravació en la compra de pisos i per l'increment de l'IVA al juliol. En total, es van tancar 8.474 operacions –el 2009 en van ser 8.082–. Ara, el sector centra les seves esperances a trobar solucions a la falta de finançament.
L'Alt Empordà és on es van iniciar més habitatges
En total se'n van començar 465 dels 1.993 que es van comptabilitzar arreu de la demarcació. A l'altre extrem trobem la Cerdanya i el Ripollès, amb 49 habitatges a cadascuna de les comarques.
El Gironès lidera el rànquing de pisos acabats
Pel que fa habitatges acabats, pràcticament una quarta part del total (4.039) es concentren al Gironès (933). En segon i tercer lloc se situen la Selva (823) i l'Alt Empordà (772).
La majoria, de 76 a 100 metres quadrats
Tant pel que fa als habitatges iniciats com als acabats, són majoritaris, per superfície, els que se situen entre els 76 i els 100 metres quadrats. Per tipologies guanyen els plurifamiliars en bloc (1.250).
La taxa d'atur a la construcció és del 19,73%
El mercat laboral en el sector de la construcció continua en descens. El 2010 el sector acumulava una població aturada de 8.780 persones, amb una taxa d'atur estimat del 19,73%.
Menys activitat comporta menys sinistralitat
Òbviament, la disminució de l'activitat en la construcció ha reduït la sinistralitat laboral. Pel que fa als accidents amb baixa n'hi va haver 1.911, cosa que representa un descens del 15% interanual.