Economia

Els turistes desfan la tempesta

satisfets · El sector hoteler creu que s'han superat les previsions fetes quan es va anunciar el mal temps

La Costa Daurada supera el 72% d'ocupació i les Terres de l'Ebre, el 95%, amb majoria de clients estatals

Com Sant Jordi va vèncer la pluja, el pedigrí turístic, tradicional de costa o més recent d'interior, sembla que ha guanyat la partida a la incertesa generada pel mal temps durant les festes de Setmana Santa.

A la Costa Daurada, quan encara no es coneixen les dades concretes d'ocupació, els empresaris creuen que es poden haver superat les xifres de l'any passat tot i el mal temps. “Estem contents, ha anat millor que l'any passat”, afirma Josep Graset, de l'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada. En la mateixa línia, Ángel Vicente, de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, creu que es poden superar les previsions que s'havien fet tenint en compte el mal temps. El pronòstic que s'havien marcat era del 72% d'ocupació, i els resultats “seran millors”.

El retard de la Setmana Santa al calendari d'enguany era motiu d'especulacions. El que han copsat els empresaris ha estat positiu. “En caure tan tard, comencen a arribar els clients de temporada”, explica Graset. Vicente apunta que “afavoreix els clients de sol i platja, però el maig és mes de comunions i també hi ha famílies que s'ho pensen”. La tipologia de clients s'ha mantingut respecte del que s'acostuma a rebre any rere any. Entre el 70% i el 80% de clients són estatals, d'Aragó, el País Basc, Madrid o Navarra, mentre que la resta venen de l'estranger, principalment de l'Estat francès.

Tant Albert Hernàndez, president de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, com Joan Capilla, president de l'Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta, apunten que aquesta Setmana Santa ha estat molt positiva per al sector turístic de les Terres de l'Ebre. Cases rurals, hotels i restaurants han estat gairebé al complet, assolint xifres pròximes a les de fa dos o tres anys.

“Durant la Setmana Santa les cases rurals han estat plenes al 95%”. Això alleugereix el sector, que es veu que tenia un bon inici d'any: “Al gener, febrer i març no hem tingut gens de clients”, afirmava Hernàndez. Afegia: “Estem en un moment de redefinició del sector turístic ebrenc, volem ampliar mercats. Però aquí a les Terres de l'Ebre, fins que no s'acabi la crisi, no tenim res a fer”. D'altra banda, Capilla, tot i coincidir que s'ha percebut en general una ocupació molt alta, afirma que el mal temps ha comportar alguna cancel·lació de reserves, cosa que també confirmava Núria Miralles, restauradora d'Horta de Sant Joan. “En aquestes dates es treballava al 120 %. Als hotels hem estat vorejant el 80% d'ocupació, i al restaurant el 75%. No ha anat malament, però s'ha notat la crisi i el mal temps”, afirmava.

Els turistes de les Terres de l'Ebre són gent que busca sentir-se a prop de la natura i lluny del bullici de les ciutats. La majoria són famílies i parelles i algun grup d'amics o d'excursionistes, tots de classe mitjana, que principalment provenen de la zona metropolitana de Barcelona. També hi ha visitants procedents d'altres zones de Catalunya i del País Basc. D'estrangers, pocs; per a la setmana que ve, els hotelers preveuen l'arribada d'una considerable quantitat d'alemanys i francesos que, com l'any passat, s'esperen que s'acabi la Setmana Santa “per gaudir de la nostra terra a la primavera.”

149.000
places
ofereix el conjunt de la Costa Daurada.
80%
dels turistes
han estat d'origen estatal.

Si fa bo, gent a la platja

Mentre a pocs quilòmetres de distància, en localitats més allunyades del mar, el sol no es deixava veure i fins i tot queien xàfecs, els núvols negres van respectar localitats costaneres com Salou. Tot i que no hi feia un sol intens, es podia veure força gent entre el passeig marítim i la platja. Els més petits jugaven als parcs infantils o feien castells de sorra, i alguns grups de joves omplien les zones de vòlei platja mentre altres jugaven a pales.

Les pistes de futbol i bàsquet que queden entre el passeig marítim i la platja també estaven plenes de nens i joves que aprofitaven el matí de diumenge. Més a prop de l'aigua, alguns optimistes prenien el sol, que es deixava veure intermitentment. Alguns valents s'atrevien, fins i tot, a entrar a l'aigua per banyar-se, davant la sorpresa dels que passejaven per l'arena i dels que es limitaven a mullar-se els peus. La zona que més aglomeració va registrar, però, va ser el passeig marítim. Tant salouencs com turistes van aprofitar el matí d'ahir per tombar-hi, ja fos passejant, corrent, amb bicicleta o amb patins.

J.O.

Bones sensacions al Priorat

El turisme de l'interior de la demarcació també agraeix la Setmana Santa. Adelina Molar, de l'hotel Els Pàmpols de Porrera, afirmava tenir “ple com l'any passat”, però haver registrat menys demanda. El 2010 “vaig haver de dir que no em quedava lloc a més gent”. Un altre exemple d'hotel rural el trobem als Guiamets. Cal Torner fa poc que està en marxa, però tot i això també han copsat l'impacte de Setmana Santa. Antonia del Rio explica que han tingut habitacions ocupades durant tota la setmana, però els dies forts van ser divendres i dissabte, quan van tenir ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.