AGRICULTURA
La producció de cirera s'incrementa un 50% i la de préssec, un 5%
UP fa una crida al sector de la distribució perquè prioritze la comercialització de fruita catalana
Se superaran els 37.000 quilos de préssec al Camp i l'Ebre
Els productors de fruita dolça del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han començat la campanya amb bones perspectives quant a volum. De moment ha arrencat la collita de cirera, que serà un 50% superior a la de l'any passat, quan les pluges i el fred van fer malbé bona part de la producció. “Durant el període de floració no va ploure ni es van produir gelades, i això ha afavorit la collita”, ha explicat el coordinador del sector de la fruita dolça d'Unió de Pagesos (UP) a la Ribera d'Ebre, Jaume Miquel Aleu. Sí que van afectar la producció les pluges de Setmana Santa, que van fer malbé part de la collita. La Ribera d'Ebre concentra amb més de 3.000 tones bona part de la producció de cirera de Catalunya. “Enguany hi ha molta cirera, però una part important té un calibre petit i aquesta es cotitza a un preu baix”, ha dit Aleu.
El sindicat agrari ha fet una crida a les empreses distribuïdores perquè prioritzen la comercialització de cirera produïda al país, ja que és un conreu molt sensible al transport. “La proximitat garanteix la qualitat”, assenyalen des d'UP.
Tot i que la producció de préssec i nectarina no s'incrementarà tant com la de cirera, també se'n colliran més. En aquest cas, la previsió és d'un increment del 5%, però la campanya no començarà fins d'aquí a dues setmanes. “Hi ha més finques que s'han plantat, pel qual la producció serà lleugerament superior”, ha manifestat el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol. Segons les dades del Departament d'Agricultura es preveu una producció de 37.100 tones de préssec i nectarina al Camp i l'Ebre. Pel que fa al conjunt del país, la producció de fruita dolça superarà aquesta campanya les 400.000 tones.
LA XIFRA
Els preus de la fruita dolça són molt variables
La cirera primerenca és la que es cotitza a un preu més elevat i, especialment, si té un calibre gran. Però enguany a la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta hi ha molta producció de cirera i no tota es paga a un bon preu. “Els preus de la fruita dolça són molt variables i depenen de la demanda”, ha manifestat el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol. “Consum n'hi haurà”, ha afegit Piñol.
D'altra banda, el Departament d'Agricultura ha prorrogat el pla de reconversió de la fruita dolça, que s'acabava enguany. A Catalunya s'han reconvertit 3.300 hectàrees a través d'aquest pla i l'import concedit ha estat de més de 16 milions d'euros. Aquesta pròrroga inclou la reconversió de l'albercoquer i simplifica el procés administratiu, ja que unificarà en una sola sol·licitud els ajuts del 2011 i el 2012 (el 2013 es convocarà un altre pla de reconversió). Es preveu que amb aquesta pròrroga es reconverteixin 600 hectàrees més de producció de fruita dolça a Catalunya.